Статті
Батькам
27 Грудня 2022

Як змінився підхід до вибору приватної школи в 2022 році з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну

Розглядаємо алгоритм вибору школи й зміни пріоритерів, які приніс 2022 рік

Попередній перегляд автора Ірина Єцкало
Ірина Єцкало
Попередній перегляд статті Як змінився підхід до вибору приватної школи в 2022 році з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну

Минулого року ми писали кілька статей про те, як вибрати школу для дитини: що слід взяти до уваги й за якими критеріями обирати. Цей рік багато що змінив, зокрема й пріоритети при виборі приватної школи. Пригадаємо алгоритм вибору школи й розглянемо, що змінилось.

Насамперед варто мати приблизне уявлення майбутнього дитини. Ні, ми не просимо вас уже зараз обрати професію для вашої дитини. Ми пропонуємо вам обдумати наступні пункти:

  • чи розглядаєте ви можливість переїзду до іншої країни чи міста (хоч у теперішніх умовах це може бути складно прогнозувати);
  • чи хочете, щоб дитина продовжила навчання після школи в іноземному ЗВО;
  • чи буде у вас час допомагати дитині з навчанням, чи ви хочете, щоб цим цілком і повністю займалася школа;
  • які схильності ви бачите й хочете розвивати у вашій дитині.
Фото: Unsplash/iStock

Потім слід визначитися з формою власності майбутньої школи: чи ви розглядаєте приватні школи, чи лише державні. Кожен тип має свої можливості й обмеження. Визначтеся зі своїм баченням і пріоритетами вже зараз, і не бійтеся, що з часом вони можуть змінитися, це нормально. Краще мати план та адаптувати його до нових умов, ніж не знати за що хапатися напередодні вступу й потонути в масиві інформації. 

Враховуючи сімейні обставини, ваші плани на майбутнє й схильності дитини, ви маєте також визначитися з формою навчання:

  • офлайн повного та неповного дня, а також пансіони й екстернат (навчання вдома з вчителями або тільки здача атестацій у школі);
  • онлайн з живими уроками, з уроками в записі (дистанційна школа) й екстернат-формат (коли онлайн здаються тільки контрольні й атестації).

Крім цього, було б добре мати результати діагностики психоемоційного стану дитини, розуміти, до чого в неї є схильності, уподобання й інтерес, а також чи є в неї особливі освітні потреби, на які слід звернути увагу при виборі школи. Словом, спостерігайте за вашою дитиною та дослухайтеся до неї.

Обирати школу лише за відгуками не варто. Якщо школа підійшла вашим знайомим, це зовсім не гарантує того, що вона точно підійде й вам. 

Якщо ви вже маєте конкретний перелік вимог до майбутньої школи, це чудово! Однак, на жаль, інколи неможливо підібрати школу, яка б відповідала всім батьківським запитам. Тоді варто переглянути свої запити й визначити їхню пріоритетність для вас. Оберіть три обов’язкові вимоги до школи, ще дві – важливі для вас, а решту залиште як побажання, які слід уточнити, проте звертайте на них увагу лише коли наявні попередні 5 показників. Якщо ви зрозумієте, що якийсь ваш запит неможливо перевірити, сміливо викреслюйте його. 
Коли зберете всі необхідні вам дані, ідіть знайомитися з першою п’ятіркою шкіл, що відповідають найбільшій кількості ваших вимог.

Майже всі школи пропонують тестові дні (або навіть тижні), хтось не бере за це гроші, хтось бере тільки за харчування, хтось пропонує їх за повноцінну вартість дня. Радимо завжди користуватися цією можливістю. Вона заощадить вам багато часу, грошей і допоможе зробити правильний вибір!

Що змінилося за час повномасштабної війни

Тепер розташування школи стало особливо важливим. Тут слід враховувати кілька факторів. Насамперед близькість школи до вашого місця проживання. Адже в умовах щоденних повітряних тривог і обстрілів буде далеко не найкращою ідеєю возити дитину через усе місто в школу або забирати її звідти. У випадку повітряної тривоги варто перейти з дитиною в укриття, а довгі щоденні поїздки забирають у вас таку можливість і наражають дитину на небезпеку.

Крім того, наразі ще важливішим став критерій розташування школи, тепер ретельно треба досліджувати, які об’єкти її оточують. Звісно, ми вже незліченну кількість разів переконувалися, що росіяни цілеспрямовано обстрілюють і житлову інфраструктуру, і школи, і дитсадки. Однак ми рекомендували б усе ж таки уникати тривалого перебування вашої дитини біля об’єктів військової, енергетичної інфраструктури або АЗС, де зберігаються великі об’єми пального. 

Також слід зазначити, що в умовах повномасштабної війни життєво важливим є наявність повноцінного укриття в приміщенні школи, яке облаштоване всім необхідним, має два або більше виходи, запаси їжі та води. 

Протягом останніх місяців ми черговий раз переконалися, наскільки потрібним є вміння швидко пристосуватися до нових умов. Тому найбільш адаптивні школи вже подбали про генератори, старлінки, або будь-які інші інструменти задля забезпечення якісного й безперебійного навчання навіть в умовах постійних відключень електроенергії. 

До речі, читайте також, як школи підготувались до блекаутів.

Онлайн-школи – більш надійні й безпечні в умовах війни?

стокові фото, фото роялті-фрі та зображення на тему азіатський хлопчик студент відеоконференції електронного навчання з учителем і однокласниками на комп'ютері у вітальні будинку. домашнє н - online school Фото: Unsplash/iStock

З одного боку, онлайн-навчання не потребує фізичної присутності дитини в конкретному місці, відповідно зникає проблема вчасного доїзду до школи у випадку повітряної тривоги. 

Проте, з іншого боку, офлайн-школи забезпечують дітей і укриттям, і максимальними можливостями продовження навчання за будь-яких умов (зокрема, при відсутності електроенергії). А якщо дитина навчається з дому, то про це все мають подбати батьки. Наразі ситуація в Україні з електроенергією та зв’язком неабияк ускладнює навчальний процес, а онлайн-навчання без доступу до інтернету взагалі стає неможливим. 

Тож немає однозначної відповіді на питання, що ж краще в умовах війни – офлайн чи онлайн-навчання. Труднощі виникатимуть в обох випадках, тому обирайте те, що особисто вам здається надійнішим та ефективнішим, враховуючи ваші особисті обставини.

Доєднуйтеся до нашої  cторінкки у Фейсбуці, Інстаґрамі та телеґрам-каналу, щоб нічого не проґавити

Продовжити Читати