Статті
Батькам
15 Вересня 2023

Чим відрізняється навчання в школах Європи від України: досвід батьків

Читайте про особливості навчання в школах за кордоном.

Попередній перегляд автора Карина Філоненко
Карина Філоненко
Попередній перегляд статті Чим відрізняється навчання в школах Європи від України: досвід батьків

Після початку повномасштабного вторгнення українські діти та їх батьки зіштовхнулися із системою освіти в різних країнах . School Navigator розпитав, які основні відмінності помітили українські батьки у школах Європи. Відповіді читайте нижче у нашому матеріалі.

Чим відрізняється інфраструктура та шкільні умови для навчання та розвитку дітей за кордоном від України на ваш погляд?

Іспанія

Школи відчиняються о 8.55 і до 9.05 діти можуть заходити на територію школи. Але без батьків . Для дітей створено на території  декілька входів в залежності від класу. Обов'язково на вході дітей буде зустрічати їх вчитель, а також директор школи.

Австрія

Щодо інфраструктури в Відні, то батьки відзначають безпеку міста: діти з першого класу можуть самостійно на автобусі їхати до школи, біля будівлі чергує спеціальний поліцейський, який в години роботи школи слідкує за тим, щоб діти правильно переходили дорогу, а автомобілі їх пропускали.

Німеччина

Шкільний рік починається у серпні або вересні та триває до червня або липня, в залежності від федеральної землі. Учні зазвичай відвідують державні школи.  Молодша школа  обов'язкова з першого по четвертий клас. Після закінчення четвертого класу вчитель пише рекомендаційний лист, який вирішує  подальший освітній шлях  дитини . Якщо учень навчався досить добре і мав високі оцінки, в такому випадку він може піти навчатися у гімназію. Після гімназії дитина, якщо вона її закінчує успішно, може поступити до будь-якого університету або інституту. Система оцінювання тут  відрізняється від української: п'ятірка - найгірша оцінка, одиниця -  найкраща. 

Польща

Інфраструктура така  як і в Україні.  З відмінного, у кожної дитини є окрема шафка, свій ключ, за який вона відповідає. Діти навчаються з 8 ранку, а закінчуються уроки по-різному в залежності від розкладу, але є "світлиця" - це  місце , де діти зі всіх молодших класів залишаються на подовжений день. Там  вчителя їм допомагають робити домашнє завдання, вони можуть пограти, поспілкуватися з іншими учнями.

Фото: Freepic.com

Як часто проводяться оцінювання навчальних досягнень дітей?

 Іспанія 

Навчальний рік складається з трьох триместрів. Оцінювання проходить в кінці триместра. В прескулі оцінки дітям не ставлять цифрами, але ставлять літерами:  Insuficiente (IN)  - незадовільно, Suficiente (SU) - задовільно, Bien (BI) -  добре, Notable (NT) -  чудово, Sobresaliente (SB) - відмінно. Оцюніюються не тільки предмети, а й як дитина комунікує з друзями, як веде себе з вчителями, чи реагує на зауваження. Окремий табель зі столової: чи миє дитина руки, чи гарно себе поводить, чи все їсть.

Австрія 

До дисципліни , за словами батьків,  є  питання,  оскільки, на жаль, бувають  випадки булінгу, штовхання, діти приносять зі школи нецензурну лексику від однокласників.  В таких випадках батьки вимушені  писати листа до вчителя, для того щоб звернути на цю ситуацію увагу.

Німеччина

У  першому класі  не ставлять оцінки, замість  них є така система оцінювання як "будиночки", і якщо у дитини погана оцінка за щось, то вчителі  малюють будиночки спеціального кольору, щоб звернути увагу батьків. 

Польща

Є електроний щоденник, там виставляються оцінки з першого класу. Батьки можуть слідкувати за успіхами дітей. Оцінки від 1 до 6 балів, де шість найвищий бал. 

Як вирішуються питання зі шкільною дисципліною? 

Іспанія 

Вчителі не кричать на дітей, а пояснюють спокійно, що можна, а що не можна робити. Якщо виникають проблеми, звʼязуються з батьками. Якщо дитина має погану поведінку, то можуть запропонувати звернутися до психолога. Це може вирішитися  за допомогою соціальної служби. 

Австрія 

Батьки завжди вільно можуть написати листа вчителю з проханням роз'яснити ситуацію і вчитель відгукнеться. 

Німеччина 

З вчителями є спеціальні чати,  де батькам пишуть повідомлення, не відрізняється від української системи , є батьківські збори чи можуть поговорити тет-а-тет з батьками дитини. 

Польща

Коли дитина себе погано поводить, їй роблять зауваження, можуть відправити до директора, повідомити батькам.  Загалом всі проблемні моменти вирішуються через вчителя.

Як влаштовано харчування дітей? 

Іспанія

Діти беруть із собою другий сніданок. Їдять вони його в основному на вулиці об 11 годині. Обід з 14.00 до 16.00 в столовій. Обіди платні, але для малозабезпечених родин соціальна служба оплачує або частину, або повну суму. 

Австрія 

 У Відні харчування комплексне, є школи, де з собою не можна нічого давати з продуктів дітям, тільки воду.  Вони піклуються  про здоров’ я та про зуби дітей. В кожному класі стоїть коробка з овочами у вільному доступі. Обіди організовані в стилі буфету і діти набирають собі що хочуть з двох меню. Солодке - раз на тиждень. 

Німеччина 

Харчування в школах  платне.  Присутня традиційна німецька кухня і те , що люблять всі діти - картопля, нагетси. 

Польща

Харчування платне - обід з двох страв та напою.  В школах стараються слідкувати за правильним харчуванням, кожен клас сам вирішує, як краще це зробити. Наприклад, солодке можно приносити лише раз на тиждень чи взагалі заборонено.

До котрої навчання в школі?

Іспанія

Діти знаходяться в школі з 9.00 до 16.00. Якщо дитина не обідає в школі, то до 14.00. Домашнє завдання задають в молодшій школі тільки на вихідні дні. Якщо батькам треба раніше приводити дитину, то за доплату можна приводити о 8.00 і забирати о 17.00. Навчальний рік розпочинається десь 8 вересня і приблизно до 25 червня. Вересень і червень у дітей короткі дні. В школі до 15.00, а не до 16.00.

Австрія

Діти знаходяться в школі залежно від класу до  12:00 або до 13:00.  Є подовжений день  до п'ятої, але це коштує близько 170 євро на місяць на дитину. Педагоги, які там працюють, - це не педагоги школи, це окрема фірма, яка є підрядником. І вона проводить групу подовженого дня на території школи. Але не всі школи мають групи подовженого дня при своїй будівлі, і інколи діти повинні переходити в іншу будівлю до цієї групи.

Німеччина

Так є подовжений день, він платний. Молодша школа навчається до 12-ої години дня.

Польща

Уроки закінчуються о 12-13.30 , а подовжений день до 17.00. Діти з усіх молодших класів збираються разом, працює два вчителя. Це безкоштовно для батьків. Але збирають в батьківський комітет гроші на адміністративні витрати.

Які можливості для залучення до позашкільних заходів та культурних подій пропонуються в закордонній школі?

Іспанія

На початку року надсилають графік запланованих свят та екскурсій на рік. Батьки оплачують  приблизно 40 євро на дитину (канцелярія + деякі екскурсії). Також є додаткові екскурсії, які батьки оплачують протягом року, якщо є бажання їх відвідати. Після уроків є додаткові заняття на території школи - англійська, танці, робототехніка, шахи - оплачується окремо.

Австрія

Дітей  водять до музеїв, планетарію, зоопарку. Також є уроки плавання, які інтегровані в австрійську школу. Це означає, що декілька місяців у році діти мають фізкультурні заняття в басейні, де навчаються плавати. Це робиться спільно з уроками фізкультури. Зазвичай це зимові місяці, коли діти їдуть в басейн, щоб навчитися плавати. Ще однією особливістю Австрії є гірськолижні курси для старших школярів. Діти обов'язково їдуть на гірськолижні курси, де навчаються кататися на лижах.

Німеччина

Щодо залучення до позашкільних заходів, є різні гуртки, проєкти і фестивалі. Організація цих заходів включає співпрацю між вчителями та батьками.

Польща

Постійно проводять творчі конкурси, свята, щоб діти виступали. Возять дітей раз на місяць на екскурсії чи до теару. Також замість уроків фізкультури часто дітей водять раз на тиждень на заняття тенісом чи іншим видом спорту. Раз на рік бувають безкоштовні табори на декілька днів  на канікулах для молодшої школи.

Яким чином організована співпраця між вчителями та батьками для відстеження прогресу дітей?

Іспанія

Кожен триместр проводяться батьківські збори, на яких розказують, що будуть вчити діти в цьому триместрі, які книги, також після загальних зборів проводиться зустріч окремо з батьками кожного учня. Розказують про проблеми дитини та її досягнення. Також комунікація вчителів і дітей відбувається за допомогою електронної пошти. Звіти по екскурсіям, новини, чи якісь інформаційні листи - все відправляється поштою. Особистий звʼязок з вчителями також по електронній пошті. Додатково можна зустрітись з вчителем, домовившись про зустріч через секретаря.

Австрія

Момент комунікації з вчителями організований через ліцензовані застосунки ( наприклад, School Fox) чи електронні листи , чи через спеціальний зошит для повідомлень. Цікавим є те, що тут немає можливості створювати, наприклад, групи в Viber чи Telegram з вчителем, це заборонено, і вчитель ніколи не дозволить.

Німеччина

Спілкування відбувається так само як і в Україні через чати.

Польща

Cпілкування відбувається через портал, де розміщено електронний щоденник. Також на батьківських зборах.

Як забезпечується безпека дітей? 

Іспанія

В Іспанії вся територія шкіл огороджена парканом. Батьки віддають і забирають дітей біля паркану, на територію школи вхід заборонено. Можна зайти тільки через головний вхід, який відчиняє секретар. Вхід тільки через секретаря. Всі двері заблоковані магнітними або звичайними замками.

Австрія

Адміністрація школи ретельно слідкує за тим, хто забирає дитину зі школи, і хто має право це робити.

Німеччина

Батьки у молодшій школі намагаються приводити дітей самостійно до школи.

Польща

Школа просить підписати дозволи, якщо дитина має сама повертатися додому. 

Яким чином школа допомагає українським дітям адаптуватися до нового культурного та навчального середовища?

Іспанія

Ось що розповідають батьки: "Деякий час в нашій школі працювала україномовна вчителька, яка допомогла дітям адаптуватися. Перші місяці приходила раз-два в тиждень. У іспанських вчителів були встановлені гугл-перекладачі, щоб можна було спілкуватись з українськими дітьми. В інших школах були додаткові уроки іспанської мови. В нашій такого не було.

Австрія

"Не було ніяких спеціальних зборів для нас як для батьків або якихось поблажок в сторону дітей, але це недобре і непогано".

Німеччина

"Створені українські класи, де дітей з України збирають в один клас і адаптують , але вони там різні за віком".

Польща

"В Польщі для українців створено інтеграційні класи , де діти з декількох класів разом півроку адаптуються до польського середовища і потім йдуть до звичайного класу, але на рік меньше, ніж мали б йти в Україні. Також для іноземців в школах є додаткові уроки польської та працює міжкультурний асистент, який може допомогти у різних питаннях".

Як бачимо різниця є, але можна помітити, що багато з того, що ми сьогодні дізналися у статті про закородонні школи, вже було запроваджено українськими приватними школами. Якщо ви зараз у пошуку якісного навчання для своєї дитини, дивіться каталог навчальних закладів на нашій платформі.

Доєднуйтеся до наших сторінок у ФейсбуціІнстаґрамі та телеґрам-каналу, щоб нічого не проґавити.

Підготувала Карина Філоненко

Продовжити Читати