Статті
Батькам
13 Квітня 2023

PIPL Lyceum – ліцей, що розвиває в дітях навички, які допоможуть їм досягти успіху

Знайомство з Першим Інноваційним Приватним Львівським Ліцеєм

Попередній перегляд автора Тетяна Борщ
Тетяна Борщ
Попередній перегляд статті PIPL Lyceum – ліцей, що розвиває в дітях навички, які допоможуть їм досягти успіху

School Navigator – cервіс пошуку освітніх закладів для дітей. Нашою місією є спрощення вибору школи та додаткових освітніх послуг, які максимально відповідають запитам батьків і потребам дітей. Тож у цьому циклі статей ми спілкуємося зі школами й знайомимо вас із ними ближче.

Очільниця освітньої мережі GlobalKids та PIPL Lyceum Надія Дубченко розповіла нам, як розбудовувала освітню мережу, яка складається з початкової школи і садочку GlobalKids та Першого Інноваційного Приватного Львівського Ліцею (PIPL Lyceum) для учнів 5-11 класів.

Ви називаєте себе інноваційним ліцеєм. Поділіться, чому ви так позиціонуєте себе? У чому полягає ваша інноваційність? 

Наша інноваційність насамперед полягає в постійному розвитку, апробації нових підходів та курсів, введенні технологій в освітній процес та пошуку нових можливостей для реалізації нашої місії – виховання нової української інтелектуальної еліти, що стане рушійною силою для змінотворення світу.  

Ми фокусуємо освітню програму ліцею не на завченні матеріалу, а на розумінні та вмінні застосувати знання, розвиваємо мислення, а не збільшуємо кількість запам’ятованого. 

Просто зараз наша академічна команда працює над системою персоналізованого навчання для 10-11 класів, для яких освітній процес буде схожий на конструктор: 

  • підготовка до ЗНО з тих предметів, які обрали для себе діти;
  • кредити, які дозволяють розширити світогляд;
  • проєкти в колаборації з іншими інституціями, які дозволять дітям отримати реальний досвід в пріоритетній для них сфері.

У PIPL Lyceum кожен студент має менторський супровід, що дозволяє будувати індивідуальну траєкторію розвитку кожної дитини, не міряючи всіх за одним стандартом, та зрощувати сильні особистості, свідомі власних сильних сторін та здатних їх використовувати. 

Важливим є те, що академічна команда постійно вчиться також, бо ми маємо відповідати на виклики світу та вміти працювати з різними поколіннями. Школа не може бути відображенням поточного суспільства, вона має випереджати його на кілька кроків, аби випускати покоління, здатні реалізуватися у світі, що швидко змінюється. Тож кожен викладач в нашому ліцеї має власну місію, ми заходимо в клас, маючи чітку відповідь на запитання «Навіщо це дітям?», це дозволяє будувати освітній процес навколо потреб дітей і бути впевненими в тому, що кожен наш випускник отримає те, за чим прийшов до школи.

Діти безпосередньо впливають на освітній процес, адже ми не просто прислуховуємося до потреб та ідей дітей, а буквально будуємо освітній процес у співавторстві зі студентами. 

Яку навчальну програму ви використовуєте? Чи викладаються у вас авторські курси?

Ми – ліцензована школа, відповідно виконуємо програму МОН, але маємо авторські курси, які дозволяють розширювати світогляд дітей і показувати, як функціонує реальний світ 21 століття. Наведемо кілька прикладів.

  1. Social Sciences – занурення в психологію, соціологію та політологію для різних класів на різних рівнях, аби краще розуміти себе, людей та світ навколо.
  2. Business, Career and Leadership – як працює бізнес, як реалізувати та монетизувати власну ідею, як збудувати команду навколо ідеї.
  3. Art – ми не вчимо дітей малювати, ми пропонуємо розібратися в тому, для чого нам мистецтво, які існують течії та напрямки, як мистецтво відображало розвиток людства на різних етапах, чому воно важливе для саморефлексії?  
  4. Engeneering –  в нашому ліцеї функціонує майстерня з усім обладнанням для роботи з деревом та іншими матеріалами. Там діти вчаться творити своїми руками корисні речі для життя, зрощують розуміння важливості апсайклінгу та ремонтування старих речей та вчаться самозарадності та розумного споживанню. 

Загалом в ліцеї працює близько 10 авторських курсів, діти їх дуже люблять, бо це те, що неможливо знайти в більшості шкіл. 

Чи є у вас позанавчальні активності? Які гуртки діти можуть відвідувати після уроків?

У PIPL Lyceum працює система факультативів та проєктів, що входять у вартість і відбуваються в другій половині дня. Ми працюємо з 9:00 до 19:00, тож маємо достатньо часу, аби дати дітям можливість зайнятися тим, що їм цікаво.

Факультативи та проєкти діти обирають самостійно, більш того, вони мають право ініціювати ту чи іншу активність та набрати групу однодумців  на заняття. Це допомагає їм занурюватися в ту сферу, яка їм цікава, поглиблювати знання та шукати сродну працю.

Хтось знімає відео в TikTok на біологічну тематику, хтось розбирає старі телевізори на «Електротехніці», хтось програмує мовою Python, хтось втілює проєкт з архітектури, навчаючись креслення та макетування, хтось грає в баскетбол, хтось пише власні художні тексти на проєкті «Збірка фанфіків та інших творів», хтось розбирається із тонкощами військової аналітики, розвиваючи критичне мислення, хтось відвідує курс «Психологія кіно», аналізуючи персонажів улюблених фільмів з точки зору психоаналізу, хтось грає в настільні стратегічні ігри, хтось вчиться дебатувати.

Загалом сьогодні в ліцеї працює близько 20 факультативів та проєктів. Ми бачимо результати такої системи, адже діти групуються за інтересами, розвивають важливі навички для успішного майбутнього, реалізують свій потенціал без прив’язки до академічних успіхів та гармонійно дорослішають в стінах школи. 

Також для нас дуже важливим є виховання в дітях соціальної відповідальності. Для цього ми проводимо волонтерські ініціативи та залучаємо студентів до проєктів з відбудови України, допомоги армії та ВПО, співпрацюємо із ГО «Будуємо Україну Разом». 

Кого ви чекаєте у своєму ліцеї? Якими якостями має володіти ваш учень та його батьки? 

Одна із наших цінностей – синергія, тож включеність батьків дуже важлива для нас, адже лише працюючи в трикутнику ліцей-дитина-батьки можливо досягнути чудових результатів. Для нас важливо, щоб дитиною керувала допитливість та спрага до знань, бо це запорука успішного навчання. Кожна маленька дитина має природне бажання досліджувати світ навколо себе, але система часто вбиває це бажання, забираючи в дітей право на гіпотезу, помилку та відкриття. Ми працюємо інакше і маємо протилежне бачення освіти – діти мають помилятися, шукати відповіді на власні запитання та мати можливість здивуватися в стінах школи.  

Які умови вступу до вас? Чи є вступне тестування?

Так, ми маємо вступне тестування з трьох предметів (українська мова, математика, англійська мова), співбесіду з дитиною та обов’язкову зустріч з психологом школи для всієї сім’ї. 

Як ви готуєте випускників до іспитів? 

Підготовка до ЗНО відбувається прямо в ліцеї, ми опрацьовуємо чотири предмети. Два з них обов'язкові до складання – українська мова та математика. Та два, які учні обирають для вступу додатково: англійська мова, біологія, історія, географія, фізика та інші. 

Підготовка відбувається у малих групах по 2-7 дітей. Групи формуються залежно від рівня, способу засвоєння матеріалу та швидкості роботи кожної дитини. Методику викладання кожен викладач обирає залежно від специфіки предмета. Протягом навчання учні складають пробні тестування у форматі ЗНО/НМТ для розуміння ефективності навчання та заповнення прогалин. У команді, яка готує  наших дітей до іспитів є викладачі, які працюють при університетах. Цьогоріч маємо перших випускників, тож із нетерпінням чекаємо результатів тестування. 

Опишіть портрет вашого випускника

Наш випускник 11 класу: 

  1. самонавчається в полі свого інтересу
  2. спроможний до системного мислення
  3. спроможний до вільного творчого мислення
  4. здатен до співпраці та соціальної відповідальності
  5. спроможний до саморефлексії 
  6. спроможний дбати про своє фізичне та ментальне здоров’я
  7. спроможний впливати на українську культуру 

Уся освітня програма працює на те, щоб наш випускник мав ці сформовані компетенції та міг реалізуватися у світі, що швидко змінюється.

Запрошуємо всіх охочих познайомитися з нами ближче на екскурсію ліцеєм, три безплатні пробні дні та дні відкритих дверей, аби відчути нашу атмосферу. 

Адреса: Львів, вул. Наукова, 5а; вул. Зелена, 115а.
PIPL Lyceum чекає на ваші дзвінки за телефоном: +380 67 408 16 55.

Продовжити Читати