Статті
Батькам
30 Листопада 2022

Робототехніка – розвага чи перспективна професія

Знайомимося з робототехнікою ближче й з'ясовуємо, як її вивчення впливає на розвиток дитини

Попередній перегляд автора Ірина Єцкало
Ірина Єцкало
Попередній перегляд статті Робототехніка – розвага чи перспективна професія

Світ не стоїть на місці, технології невпинно розвиваються, з’являється щось нове й цікаве, а ми впроваджуємо інновації у всі сфери нашого життя. Останні роки все більше набирає популярності така галузь, як робототехніка. Роботи — більше не щось далеке й загадкове, вони стають нашим повсякденням. Тому заняття з робототехніки активно впроваджують у навчальних закладах по всьому світу.

Що таке робототехніка

Це галузь, до якої входять різноманітні інженерні й інформатичні науки для проєктування та конструювання роботів, здатних здійснювати діяльність, якою раніше займалися люди. Робототехніка спирається на такі дисципліни, як інформатика, фізика, математика та кібернетика.

Фото: Unsplash/iStock

Уже давно роботи замінюють людей, виконуючи механічні завдання, які не потребують розумового або креативного підходу. Наприклад, усім відомий робот-пилосос продається в будь-якому українському магазині техніки. Також є робот для миття вікон, робот-газонокосарка. У багатьох країнах ініційовано сервіс доставки, де функцію кур'єра виконує робот – бокс на колесах, який їздить велосипедними доріжками зі швидкістю до 24 км/год.

Фото: Unsplash/iStock

Навіщо робототехніка дитині та як вона впливає на її розвиток

Заняття з робототехніки відрізняються від звичних, нудних, теоретичних уроків. Адже там діти відпрацьовують практичні навички, знайомляться з будовою роботів та особливостями їхнього функціонування.


Якщо ви маєте упередження щодо раннього віку дітей для таких занять, або вважаєте, що це актуальне лише для хлопчиків, ви помиляєтеся. Заняття відвідують як хлопчики, так і дівчатка. Це цікаве й корисне проведення часу для кожного! Навчання проводять для дітей різного віку, починаючи з 4 років. Навчальна програма складається відповідно до можливостей дітей. Насправді це не так складно, як здається на перший погляд.

стокові фото, фото роялті-фрі та зображення на тему турецька студентська група розробляє робота в класі - robots and children Фото: Unsplash/iStock

Робототехніка об’єднує кілька різних дисциплін, тому ці уроки формують у дітей знання в галузях програмування, логіки, математики, фізики, механіки й алгоритміки. 

Очевидним є те, що такі заняття розвивають фізико-математичні здібності, логічне мислення та фантазію, розкривають творчий потенціал. Крім того, дитина отримує навички командної роботи, оскільки чимало завдань є груповими. У дітей формуються лідерські якості, комунікабельність, відповідальність й навички прийняття рішень. Також, за допомогою досвіду побудови різноманітних алгоритмів, робототехніка навчає дітей навичок планування.

Які є варіанти вивчення робототехніки

1. Школа робототехніки

Найбільш очевидним підходом до вивчення робототехніки є відвідування спеціалізованої школи, де діти з головою зануряться у світ роботів та інноваційних технологій. Наразі в багатьох містах України є такі школи як в онлайн, так і офлайн форматі. Діти можуть відвідати екскурсії чи пробні заняття й обрати саме те, що їм найбільше сподобається. Адже саме мотивація дитини є головним рушієм для її розвитку. 

стокові фото, фото роялті-фрі та зображення на тему робот-будівниця на шкільному уроці роботизованих технологій - robots and children Фото: Unsplash/iStock

2. Домашні заняття

У випадку, якщо ваша дитина й так завантажена навчанням у школі і додатковими позашкільними активностями, у неї може не вистачати часу чи ресурсів на повноцінне відвідування школи робототехніки. Однак рішення є: дитина може отримати перші базові знання з робототехніки навіть дома. Ви можете придбати спеціальні конструктори STEM. Вони складаються з електронних, механічних, гідравлічних, динамічних і магнітних деталей, що складаються в повноцінний робот. Кожен конструктор має в комплекті інструкцію, за допомогою якої можна не лише зібрати робота, а й зрозуміти принцип його функціонування. Такі конструктори зацікавлять дитину у вивченні робототехніки й будуть для неї першими кроками в цій сфері. Тому цей варіянт підходить для початківців.

Конструктор HiQ STEM з пультом R732 4-в-1, 253 деталі (місяцеходи) (LYH-B732)

3. Загальноосвітня школа, яка проводить заняття з робототехніки

Хорошим компромісним рішенням є відвідування школи, де відбуваються уроки з робототехніки. Наразі в Україні багато приватних шкіл пропонують для своїх учнів такі заняття. Тому, якщо ви шукаєте для своєї дитини освітній заклад уточніть, чи пропонують там вивчення робототехніки. Для підбору навчальних закладів рекомендуємо перейти на платформу School Navigator, де можна за допомогою фільтрів вибрати школу за важливими для вас критеріями.


Як набуті знання можуть знадобитися в майбутньому

Багато хто думає, що робототехніка для дітей є просто розвагою, веселим проведенням дозвілля, але це не так. У деяких випадках вона може стати першим кроком до майбутньої професії. Діти після курсів робототехніки - це вже готові фахівці з інженерним мисленням і компетенціями в галузях програмування, конструювання й електроніки. Це майбутні розробники програмного забезпечення, тестувальники, інженери, механіки, аналітики, розробники ігор тощо.

Ремонт стокове фото Фото: Upsplash/iStock

Навіть якщо ваша дитина не хоче присвячувати своє життя робототехніці, ці заняття нададуть їй якісну базу технічних знань, які точно не будуть зайвими, а може дуже навіть знадобляться їй у майбутньому. Адже набуття таких навичок, як командна робота, проєктування, планування, побудова алгоритмів, лідерство, кризові комунікації – це те, що потрібно як для успішної кар’єри в різних сферах діяльности, так і для особистого життя. 

Якщо підсумувати, то робототехніка – це галузь, що поєднує в собі кілька технічних наук і займається всім процесом розробки роботів. Заняття з робототехніки розвивають дитину в таких напрямках, як програмування, математика, фізика, логіка, механіка й алгоритміка. А також вдосконалення особистісних навичок роботи в команді, комунікацій, лідерства й прийняття рішень. Існує кілька методів для пізнання робототехніки: навчання в спеціялізованій школі робототехніки, заняття вдома й відвідування відповідних уроків у своїй загальноосвітній школі.

Тож вивчення робототехніки є не тільки цікавим проведенням часу, а й відкриває чимало переваг для дітей у майбутньому.

 

Продовжити Читати