Статті
Батькам
08 Вересня 2023

Як знайти найкращу школу для вашої дитини

School Navigator пропонує батькам, які тільки починають свій пошук, стратегію, яка допоможе полегшити вибір навчального закладу.

Попередній перегляд автора Ірина Єцкало
Ірина Єцкало
Попередній перегляд статті Як знайти найкращу школу для вашої дитини

School Navigator знає, який складний вибір стоїть перед батьками, які шукають нову школу для своєї дитини, скільки треба нюансів продумати та підібрати. Тому пропонує батькам, які тільки починають свій пошук, стратегію, яка допоможе полегшити вибір навчального закладу

Послідовність дій проста:

 

Фото: Freepik.com

Основні критерії, що можна виміряти

Визначаємо три основні критерії, які можна виміряти і,  за рамки яких ви не вийдете. 

Наприклад: ми не будемо їздити довше 30 хв до школи, ми не можемо платити більше 600 євро в місяць за дитину і найочевидніше - наявність класу, який вам потрібен (або двох, якщо ви одразу шукаєте для декількох дітей один заклад освіти)

Додаткові критерії 

Визначаєте додаткові бажані критерії: розвозка, поглиблене вивчення англійської мови та будь-що інше. Але не робіть цей список довгим. Ви можете не знайти комбінацію із 10 бажаних пунктів в одній школі, але 5 - точно знайдете.

Критерії, що вимірюються,  краще обирати на початку, тому що ваша найперша задача - відкрити для себе максимальну кількість варіантів, які підпадають під три основні критерії. А далі - робити відсіювання через “сито бажаних критеріїв”.

На цьому етапі у вас є список із 5-15 шкіл, які вже мають більше та менше співпадінь по вашим бажаним критеріям. Але вони усі на 100% відповідають базовим трьом. Тож такий список можна обробляти в глибину в порядку найбільшої кількості співпавших критеріїв. Якщо діяти таким чином, то у вас виникне менше розчарувань про особистій зустрічі зі школами.

Допомогти на першому етапі аналітичного підбору вам зможе наш каталог  у School navigator . Якщо у вас  залишилися питання по відбору навчальних закладів,  наш консультант вам  завжди допоможе. Напишіть ваш запит на пошту [email protected].

Потурбуйтесь, щоб від початку вашого пошуку до цього етапу до вас потрапляло найменше відгуків про школи від інших батьків. Парадокс?! Але ж  ми усі з цього починаємо, чи не так?  Так, але це не значить, що цей підхід вірний. Ваша сімʼя відрізняється від інших родин. Ваша дитина - унікальна. Різні школи створювались під запити різних дітей. Комусь підходить одна, комусь - зовсім інша. Батьки дітей можуть бути хоч кращими друзями, але при цьому цим учням можуть підійти зовсім різні навчальні заклади. 

Відгуки 

Відгуки варто збирати десь на цьому етапі. Почитайте усе, що ви знайдете в Інтернеті про цю школу: статті, рекомендації, підпишіться на їх соцмережі, очільника, команду. Будьте журналістом, підготуйте список питань, які б ви хотіли прояснити. 

І ще трохи нюансів у роботі з відгуками. Коли ви питаєте у ваших соцмережах про якусь школу, то серед ваших підписників може знайтись три людини із поганим досвідом у цій школі, і жодної з гарним. Але школу відвідують 100 сімей, і вони чомусь залишаються з ними. Тож, я вас хочу застерегти не робити однозначні висновки про школу на основі декількох негативних відгуках. Якщо ви стикнулись з такими відгуками, запитайте детальніше про ситуацію. Це вам знадобиться про особистому знайомстві зі школою.

Сформуйте власне враження. Не йдіть на зустріч до школи  одразу з  упередженим настроєм. Йдіть нейтральні. Підготуйте власний список питань. Зробіть чекліст, що саме ви маєте не забути запитати. Можете діставати телефон, і читати ваші питання, занотовувати  відповіді за потреби.

Особисте знайомство 

Наступний крок - особисте знайомство очно. По телефону навіть не намагайтесь сформувати враження про школу. Поки ви не побачите територію, приміщення, їх стан,  команду, можливо, дітей та інших батьків - ви ніколи не відчуєте цей простір для себе. Отже, телефонуйте і домовляйтеся про зустріч.

На цьому етапі ви визначаєте філософію школи, її цінності, історію створення, особистість засновника та команди. Ваші відчуття щодо школи. 

І один важливий нюанс

До речі, запитайте попередньо, чи можна/потрібно приходити на зустріч з дитиною. Буде дуже добре, якщо дитина теж матиме змогу побути в цьому просторі і після зустрічі відповість вам на питання: «тобі сподобалась школа?», «хочеш тут навчатись?» тощо. Спирайтесь на їх відчуття теж. Адже це все для них. Також цей процес спільного дослідження шкіл включає дітей у спільну справу з батьками, де вони відчувають важливість своєї думки.

Таким чином, ви зробите зважений вибір без ризику підпасти під вплив чужого негативного досвіду. Приємного навчання!

Доєднуйтеся до наших сторінок у ФейсбуціІнстаґрамі та телеґрам-каналу, щоб нічого не проґавити.

Продовжити Читати