Статті
Батькам
26 Березня 2023

НМТ: умови вступу в 2023 році

Пояснюємо структуру НМТ, як складати його учням закордоном й знайомимо із датами проведення іспиту

Попередній перегляд автора Ірина Єцкало
Ірина Єцкало
Попередній перегляд статті НМТ: умови вступу в 2023 році

Що таке НМТ?

НМТ, або ж національний мультипредметний тест – це форма проведення вступного іспиту для здобуття вищої освіти в Україні, введена в 2022 році через повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Чому НМТ, а не ЗНО?

У зв’язку з повномасштабною війною та її наслідками, стало неможливим проведення у звичному форматі ЗНО, ЄВІ та ЄФВВ. Таке рішення МОН апелювало до намірів збереження студентського контингенту, який є національним та інтелектуальним потенціалом країни. Ми повинні мотивувати до навчання саме в нашій державі, не зважаючи на будь-які обставини. Тож з метою створення доступних і безпечних умов для вступників, вступну кампанію 2022 року намагалися зробити максимально безпечною та цифровізованою, тому модифікували формат проведення іспитів для вступу до вищих навчальних закладів.

То що буде цьогоріч?

Як і минулого року, цьогоріч як альтернативу ЗНО буде проведено вступний іспит у форматі вдосконаленого НМТ. Тест випускники складатимуть в один день у цілях безпеки. 

стокові фото, фото роялті-фрі та зображення на тему група підлітків, які сидять на іспиті в шкільному залі - school exams Фото: Unsplash/iStock

З чого складатиметься НМТ?

НМТ містить завдання з трьох предметів. Два обов’язкові предмети: українська мова та математика. На вибір вступника один предмет серед наступних: 

  • історія України
  • іноземна мова
  • біологія
  • фізика 
  • хімія.

Для складання тесту відведено 180 хвилин, які вступник може розподілити на власний розсуд. 

Як складати НМТ випускникам, що знаходяться за кордоном?

Випускники, що тимчасово перебувають за кордоном і бажають здобувати вищу освіту в Україні, мають можливість скласти НМТ у спеціально створених екзаменаційних центрах у багатьох країнах світу. МОН обіцяє докласти максимум зусиль, аби таких країн було якнайбільше й кожен охочий мав змогу вступити до українських університетів. Інформація про те, у яких саме країнах проходитиме оцінювання, згодом з'явиться на ресурсах УЦОЯО.

Дати проведення НМТ

Тестування проходитиме у дві сесії:

  • основна (5 червня - 23 червня);
  • додаткова (11 - 24 липня).

Реєстрація для участі в основній сесії НМТ триватиме з 3 квітня до 3 травня 2023 року.

До 7 травня 2023 року зареєстрований учасник матиме змогу вибрати інший предмет додаткового блоку, або ж змінити місце проходження тесту як в Україні, так і за кордоном. Додатковий період реєстрації (5 - 12 червня) призначений для осіб, які з поважних причин не змогли зробити це під час основного періоду. 

Інформацію про результати основної сесії НМТ буде розміщено на особистих сторінках учасників тестування до 28 червня 2023 року, а додаткової сесії – до 29 липня.

Чи будуть дійсними результати минулорічного НМТ?

Звичайно, що для вступу можуть бути використані як результати національного мультипредметного тесту 2023 року, так і результати НМТ 2022 року або зовнішнього незалежного оцінювання 2020-2021 років

– Сергій Шкарлет, ексміністр освіти та науки України.

Доєднуйтеся до нашої  cторінкки у ФейсбуціІнстаґрамі та телеґрам-каналу, щоб нічого не проґавити

Продовжити Читати