Статті
Батькам
19 Червня 2023

Знищення Каховської ГЕС: як розповісти про це дітям

Як підібрати правильні слова та матеріали для розповіді про катастрофу дітям

Попередній перегляд автора Ірина Єцкало
Ірина Єцкало
Попередній перегляд статті Знищення Каховської ГЕС: як розповісти про це дітям

Сталась катастрофа й ми як освітні осередки не маємо права про це мовчати. 

Знищення греблі Каховської гідроелектростанції – воєнний злочин та акт екоциду, вчинений окупаційними силами рф вночі 6 червня 2023 року.

School Navigator створив інформаційну ініціативу зі сповіщення дітей про техногенну катастрофу, яку влаштували на території України російські окупанти. Діти мають знати, що відбувається. Ми прагнемо допомогти батькам та освітнім закладам підібрати правильні слова та матеріали для розповіді про цю трагедію дітям

View shows a flooded area after the Nova Kakhovka dam breached, in Kherson Фото: REUTERS/Ivan Antypenko

Як розповісти дітям різного віку про те, що саме відбулось з Каховською ГЕС, що з цим робити та які будуть наслідки? 

Насамперед важливо враховувати вік дитини, адже від цього повністю залежить підхід до розмови та сприйняття дитиною цієї інформації.

Ось кілька порад, як пояснити трагедію дитині:

  • Будьте зрозумілими та конкретними: використовуйте прості слова, які діти зможуть зрозуміти, намагайтеся пояснити все максимально доступно. 
  • Уникайте надмірної емоційності: це може налякати дитину та викликати тривожність. Говоріть спокійно.
  • Фокусуйтесь на безпеці: поясніть, що рятувальні служби та волонтери докладають усіх зусиль, щоб евакуювати людей і тварин на безпечну територію.
  • Дотримуйтеся оптимістичного тону: підкреслюйте, що робиться все можливе задля мінімізації руйнувань та порятунку людей, а винні обов'язково понесуть відповідальність.
  • Відповідайте на питання: дитина може мати багато питань, тому будьте терплячими та відповідайте на них простими та зрозумілими словами. Використовуйте приклади з повсякденного життя, щоб пояснити дитині складні поняття.

Перейдімо до порад для розмови з підлітком:

  • Будьте чесними та відвертими: підліткам легше зрозуміти складну інформацію. Чесно розповідайте про обсяги катастрофи та поясніть можливі наслідки.
  • Залучайте до дискусії: запитайте підлітка, як він розуміє події та її наслідки. Спілкуйтесь з ним про його емоції, страхи та думки щодо цієї ситуації. Стимулюйте їх до відкритих розмов та обговорення.
  • Діліться інформацією: надайте підлітку додаткові факти та деталі про катастрофу. Зробіть акцент на тому, хто підірвав Каховську ГЕС, на наслідках катастрофи й необхідних заходах безпеки.
  • Надайте підтримку та сприяйте активізму: поінформуйте підлітка про можливості допомоги та волонтерства, щоб дати йому відчуття, що він може бути корисним і допомогти в цій жахливій ситуації.

Загалом, найважливіше – бути доступним, терплячим і відкритим для спілкування, а також забезпечити підтримку та безпеку в цей важкий час.

Також ми взяли коментар у школи «Майбутні» щодо того, як вони спілкуються про цю катастрофу з дітьми та як пояснюють її наслідки:

«Ми плануємо поговорити про цю трагедію саме з підлітками від 13 років. У нас буде окремий проєкт з нашим біологом, де ми з землі й води будуватимемо невелику модель дамби, відтворюючи будівництво Каховської ГЕС у середині 20 століття з затопленням територій, де раніше були поселення та орні землі. Потім ми прорвемо її та в мініатюрі побачимо, що саме відбулося на Херсонщині. 

Під час цього проєкту наш біолог запропонує дітям подумати:

  • Як працює ГЕС? 
  • Як водосховища використовуються для зрошення полів?
  • Що відбувається з екосистемою річки, коли на ній створюється гідроелектростанція?
  • Що відбуватиметься з орними землями Херсонщини після прориву ГЕС?
  • Чому підрив Каховської ГЕС – це безумовно масштабна трагедія та екоцид, але найгірше, що ми можемо зробити далі – це відбудувати цю ГЕС наново»

Навчальні заклади можуть взяти на себе звичну для них роль просвітника, наочно показати дітям, як будуть проявлятися наслідки цієї катастрофи.

Пропонуємо вам ознайомитися з переліком основних наслідків знищення Каховської ГЕС:

  1. Близько 80 затоплених населених пунктів.
  2. Затоплення орієнтовно 10 тисяч гектарів сільськогосподарських земель лише на правобережжі. 
  3. Збитки для рибної галузі  від загибелі лише дорослих особин можуть сягнути 95 тисяч тонн або близько 4 млрд грн. 
  4. Техногенна катастрофа зупинить водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей. 
  5. Знищення Каховської ГЕС призведе до того, що поля на півдні України вже наступного року перетворяться на пустелі. Без Каховського водосховища постраждають не лише аграрії, а й джерела питного водопостачання населених пунктів.
  6. Потрапляння прісноводної риби та інших біоресурсів у солоні води Чорного моря, що призведе до їхньої загибелі. Водночас і чорноморська фауна від масивного напливу прісної води також може загинути.
  7. У результаті аварії на Каховській ГЕС прісна вода й бруд, що опинилися в Чорному морі, сприяють цвітінню води. Тому ми маємо вже зараз зменшити наше щоденне використання води, аби зменшити негативний вплив на води Чорного моря.

У довгостроковій перспективі може виявитися, що з кліматичних та інших міркувань доцільніше буде відновити природну течію Дніпра та перепрофілювати економіку півдня України з орного землеробства на пасовищне тваринництво.

Або ж на кошти, необхідні для відновлення Каховської ГЕС, збудують сучасні помпові станції, які дозволять брати воду для потреб промисловості та сільського господарства безпосередньо з річки Дніпро, а не з водосховища.

Тож не бійтеся говорити з дітьми про підрив Каховської ГЕС та інші техногенні катастрофи. Діти мають знати правду, причини та наслідки тих чи інших трагедій задля уникнення таких ситуацій у майбутньому.

Продовжити Читати