Статті
Батькам
30 Грудня 2022

Святий Миколай, Дід Мороз чи Санта Клаус – хто цьогоріч приходив в українські приватні школи

Дізнаємося, хто приходить у приватні школи України вітати дітей зі святом

Попередній перегляд автора Ірина Єцкало
Ірина Єцкало
Попередній перегляд статті Святий Миколай, Дід Мороз чи Санта Клаус – хто цьогоріч приходив в українські приватні школи

Останні роки в нашому суспільстві загострилося питання, хто є справжнім святковим персонажем для українських дітей: Святий Миколай, Дід Мороз чи Санта Клаус. Навколо цього питання досі точаться дискусії.
Ми запитали в приватних шкіл, хто ж приходить до них вітати дітей зі святом. Адже школи є першоджерелом, від якого діти отримують інформацію.

Фото: Unsplash/iStock

У приватних школах Олени Вєдєрнікової на свято до малечі приходить Святий Миколай. 

З дітками середньої школи ми граємо в таємного Санту – кожен витягує папірець з ім‘ям, кому готує подарунок. Тож кожна дитина та вчитель робить та отримує подарунок-сюрприз. 

А ще у нас є традиція – благодійні ярмарки, завдяки яким кожен наш учень може відчути себе Святим Миколаєм, який робить добрі справи. Цього року діти зібрали 35 000 грн на подарунки для військових. Це 100 кг солодощів, термоковдри, теплі речі, листи та малюнки. Захисники на фронті отримали подарунки від наших маленьких Миколайчиків, а читаючи дитячі листи, не могли втримати мужніх сліз.

Альбом про нашу акцію Миколайчик для військових можете переглянути тут

– Олена Вєдєрнікова, засновниця мережі шкіл.

Святий Миколай. Адже ми маємо власного українського персонажа, навіщо про нього забувати?) Ми прагнемо зберігати традиції нашого народу та виховувати дітей обізнаними щодо інших культур, але пам'ятати про своє коріння, історію й пишатися ними

– Тарас Лисюк, керівник школи «Generation 22».

У нашій школі ми вітали одне одного в форматі «таємного Миколая». Кожному, хто захотів взяти участь, випадково випала людина, для якої ти на день стаєш «таємним Миколаєм» – цілий день робиш різні приємні речі: кажеш компліменти, обіймаєш, допомагаєш в чомусь. А в кінці дня всі зібралися в холі школи, «таємні Миколаї» відкрили себе та дарували своїм людям заздалегідь підготовані подарунки

– Валерій Хмельницький, комунікаційник школи «Майбутні».

Традиційно щороку в «Мейн Скул» проводяться новорічні свята. Напередодні діти готуються до новорічної вистави.

Усе починається з дня Святого Миколая. Діти готують концерт для батьків і вчителів, а у ролі Миколая завжди виступає засновник Main School. Після вистави, Миколай заходить до кожного класу та вручає дітям подарунки.

Ще одна традиція нашої школи – це Таємний Санта. Напередодні Нового Року вчителі та учні грають у гру Секретного Санти, основна ідея якої – анонімний обмін подарунками дітей і вчителів

– Лілія Рвач, директорка «Main School».

Ми ніколи «не мали справ» з Дідом Морозом))). Цього героя в нас і раніше не було з тих міркувань, які стали всім зрозумілими в цьому році. А ми і раніше вивчали історію цього персонажа, тому його не включали в шкільні сценарії. 

На Миколая граємо в «таємного Миколая». Даруємо один одному подарунки. 
На різдвяні свята вітаємо діток від школи. А Миколая чи Санту залишаємо батькам. Вірити чи ні, також залишаємо на вибір дитини та родини:)

– Ірина Стефанська, Unique School.

У нашій школі і Миколай, і Санта Клаус! 

Діти зараз все більше потребують щасливих моментів, тому ми вирішили одразу спланувати два свята. Говорили і про традиції, і про те, що несе Миколай, а що Санта Клаус.

З Миколаєм діти ділились емоціями та відчуттями, та просили Миру. У Санти просили більше подарунки. З Дідом Морозом попрощались давно

– Ірина Бурякова, директорка Orange kids.

У Sapiens свобода вибору, святкувань і вірувань. Діти у грудні читали різні історії про зимові традиції (християнські, світські і навіть язичницькі), і з власної волі писали листа Святому Миколаю. На уроках читання і літератури часто цікавилися саме народними гуляннями: вечорницями, колядками і щедрівками. Особливо малечі було цікаво, що їли наші предки? У що гралися діти? Як одягалися? Які подарунки дарували? Це було нескладно пояснити через фільми та книжки, але українські традиційні пісні треба слухати наживо — це скарб. Так і з’явилася ідея запросити гурт молодих народних співаків «Шум‘я». Всі учасники гурту – аматори, люди різних професій, об’єднаних любов’ю до української пісні, з іскрою в очах. Діти реагували по-різному: комусь було гучно і незвично, хтось коментував: «Нормально співають, скажи!». А деякі учні навіть домовилися, щоб потрапити до «Шум‘я» на репетиції!

– Марія Новікова, вчителька української мови та літератури у Школі Нового Формату Sapiens.

А хто приходить до вас? Діліться з нами в коментарях.

Продовжити Читати