Статті
Батькам
24 Лютого 2023

Шкільні олімпіади: як впливають на мотивацію дітей і як до них ставляться приватні школи

З'ясовуємо, у яких олімпіадах беруть участь учні, чи займаються приватні школи організацією олімпіад і загалом як ставляться до такої активності

Попередній перегляд автора Ірина Єцкало
Ірина Єцкало
Попередній перегляд статті Шкільні олімпіади: як впливають на мотивацію дітей і як до них ставляться приватні школи

Ставлення до олімпіад буває різним: одні сприймають їх як хороший метод стимулювання мотивації до навчання, інші ж вважають це нездоровою конкуренцією й порівнянням себе з іншими. School Navigator з'ясував, у яких олімпіадах беруть участь учні, чи займаються приватні школи організацією олімпіад і загалом як ставляться до такої активності.

Фото: Unsplash/iStock

У школі Unique School діти беруть участь в конкурсах та олімпіадах, згідно зі своїми сильними сторонами. У кожної дитини є карта – індивідуальна траєкторія, яку вона формує спільно зі своїм ментором.  У цій карті зазначаються напрямки, які дитині найбільше цікаві й в яких вона найбільш успішна. По цих напрямках ментор підбирає шляхи розвитку для дитини. У тому числі додаткові заняття, конкурси та олімпіади. 

Таким чином для дітей олімпіади стають можливістю закріпити позитивний результат, зрозуміти, що «я можу», «у мене це виходить» і це є найкращою мотивацією

– Ірина Стефанська, засновниця школи Unique School

Учні приватної школи Олени Вєдєрнікової регулярно беруть участь в олімпіадах. На минулому конкурсі знань «Олімпіс» наша школа здобула перше місце серед київських шкіл та четверте місце у всеукраїнській таблиці учасників. Також наші учні виступають на змаганнях з дзюдо, танців, фехтування, плавання та у музичних конкурсах. Ми підтримуємо прагнення дітей до перемог, тому в наших школах є гуртки, де діти мають змогу розвивати всі таланти та готуватися до конкурсів, щоб здобувати нагороди

– Олена Вєдєрнікова, засновниця мережі шкіл Олени Вєдєрнікової

Наші учні беруть участь в олімпіадах, а саме:

           - «Всеосвіта» (з ЯДС, української мови, математики, англ. мови)

           -   Всеукраїнський онлайн-конкурс з англ. мови «Гринвіч»

           -   ІТ-марафон для дітей «Будуємо Україну майбутнього в Roblox»

Ми самі організовуємо лише класні конкурси закритого типу (не загальношкільні). Загалом ми дуже позитивно ставимося до різноманітних олімпіад, адже це допомагає підвищити зацікавленість учнів у навчанні та самоорганізувати їх

– Ірина Касяненко, керівник навчальної частини ліцею Kids Life School

Щодо олімпіад, то учні КМДШ завжди були активними учасниками міжнародних олімпіад, змагань та конкурсів, різних етапів Всеукраїнських олімпіад, проте після переведення останніх у онлайн-формат, кількість охочих суттєво знизилась, у тому числі через відсутність дотримання правил академічної доброчесності окремими учасниками, що впливає на справедливість розподілу призових місць. Наразі здебільшого у нашому фокусі міжнародні олімпіади, зокрема, Willkommen та Hippo, у яких наші учні випробовують свої знання з іноземних мов разом з однолітками з усіх країн світу, демонструючи високі результати. 

Крім того, ми активно проводимо міжшкільні освітні заходи: уже традиційними для КМДШ стали інтелектуальні батли «BrainEmpowerment» – аналог шкільних олімпіад, який охоплює віковий діапазон від 3 до 11 класів. Крім того, ми маємо мережеві дебатні та STEM-турніри, де учні змагаються у складі команд, долаючи комплексні освітні виклики.  

Філософія КМДШ полягає у тому, що школа – це простір для самореалізації потенціалу дитини, ми створюємо умови, аби наші учні мали змогу випробовувати свої сили, опинятися у ситуації педагогічного успіху, здійснювати «звірку реальності із рівнем очікувань», ми не є учасниками гонитви за місцями у ефемерних рейтингах, наша задача – проінформувати учнівство про можливості та підготувати їх до того інтелектуального змагання, яке вони обрали, проте така участь є виключно добровільною. Разом із тим, ми радо підтримуємо тих, хто прагне цього, хто має амбіції заявити про свої знання та високу мотивацію, з якою, безумовно, безперервно працюємо в умовах тьюторсько-едвайзерського супроводу

– Михайло Альохін, директор ПЗО «КМДШ «Осокорки»

Учні та учениці Inventor School – активні учасники міжнародних та всеукраїнських олімпіад, конкурсів, чемпіонатів та програм. Щороку діти беруть участь у Всеукраїнській олімпіаді з робототехніки, зокрема і в Національному відборі на Всесвітню олімпіаду з робототехніки. Неодноразово діти здобували перемогу у номінації «Найкращий проєкт» у міжнародній програмі FIRST LEGO League та представляли Україну на всесвітньому чемпіонаті. Минулого року наші учні посіли 3 місце у STEM Alliance – Minecraft: Education Edition Competition 2022. Це важливі міжнародні змагання для учнів та учениць зі всього світу на основі освітньої версії гри Minecraft. 

Уже 12 років ми є головними партнерами організаторів Всеукраїнської олімпіади з робототехніки та Національного відбору на всесвітню олімпіаду з робототехніки (WRO). А також STEM-чемпіонату з Minecraft education та Чемпіонату FIRST LEGO League в Україні.

Ми вважаємо, що участь у таких активностях – це дуже важливий і незамінний досвід для дітей. Адже, коли діти беруть участь у подібних змаганнях, вони розуміють, що таке здорова конкуренція і чому вона важлива. Вони бачать на якому реальному місці знаходяться і можуть порівняти підготовку своєї команди з іншими. Це дає їм розуміння того, що самовдосконалення важливе.

А ще участь у олімпіадах це дуже класний досвід комунікації, кооперації та взаємодії у команді. Тут збираються діти, які мають спільні інтереси. Це велике ком’юніті однодумців! І коли дитина знайомиться з іншими, які мають те ж захоплення – це збагачує її. Ми говоримо нашим дітям: так, бути переможцями на олімпіадах – це круто, але набагато крутіше – це розуміти, що участь у цій олімпіаді це вже велика перемога над собою! І головна мета участі – не 1 місце, а покращити свій особистий результат!

– Оксана Стоєцька, засновниця школи Inventor School

Доєднуйтеся до нашої  cторінкки у ФейсбуціІнстаґрамі та телеґрам-каналу, щоб нічого не проґавити

Продовжити читати