Статті
Батькам
19 Червня 2024

Дві українські школи вийшли у фінал World's Best School Prize

«Перша українська школа» від Фундації «Незламна Україна» увійшли до топ 10 найкращих шкіл премії «The World’s Best School Prize 2024» у категорії «Подолання труднощів».

Попередній перегляд автора Каміла Масенко
Каміла Масенко
Попередній перегляд статті Дві українські школи вийшли у фінал World's Best School Prize

Школа для дітей-біженців у Польщі «Перша українська школа» від Фундації «Незламна Україна» увійшли до топ 10 найкращих шкіл премії «The World’s Best School Prize 2024» у категорії «Подолання труднощів». 

Мережа трьох офлайн шкіл від «Незламної України» була заснована небайдужими українками в Польщі на шостий тиждень повномасштабного вторгнення. Через великий потім біженців, Польща не могла прийняти всіх школярів, їм не вистачало місць в освітніх закладах. За оцінками ЮНІСЕФ, близько 700 тисяч українських дітей шкільного віку прибуло до Польщі через війну. 

Школу розбудували з нуля без підтримки жодної з держав, залучаючи фінансування донорів. Таким чином навчання та психологічні послуги були безоплатними для українців впродовж 2022-2023 рр. Учні змогли продовжити навчання в знайомому середовищі, побудувати нові дружні стосунки. Це дозволило дітям подолати стрес і почати у своєму темпі адаптуватися до життя в нових умовах. Учні вивчають іноземні мови, проходять профорієнтацію в Польщі. 

Три школи працюють у Варшаві, Кракові та Вроцлаві. Є офлайн навчання, гібридна форма, дистанційна формат та просто українозначні предмети. З усіма форматами навчання у «Першій українській школі» можна ознайомитися на сайті. Ще 9 освітніх центрів буде працювати з 1 Вересня у Гданську, Познані, Щецині, Білостоку, Лодзі, Катовіце, Бидгощі, Жешуві та Любліні.

З нового навчального року школа перейде на україно-польську програму, аби учні мали рівний доступ до освітніх можливостей з місцевими польськими школярами.

The World’s Best School Prizes — ініціатива міжнародної організації T4 Education, є найпрестижнішими освітніми нагородами в світі. П’ять премій найкращих шкіл у світі – за співпрацю з громадою, екологічні дії, інновації, подолання труднощів і підтримку здорового способу життя – було засновано після пандемії COVID-19 у 2022 році, щоб дати платформу для шкіл, які змінюють життя у своїх класах і за їх межами, демонструючи демократизацію їх передового досвіду, щоб допомогти покращити освіту всюди. Мета нагороди — привернути увагу до шкіл, чиї директори, вчителі та громади продемонстрували взірцеву шкільну культуру, включаючи лідерство та інновації, щоб покращити освіту та життя своїх учнів. 

Фіналістів можна переглянути тут: https://vote.worldsbestschool.org/public-vote-2024     

Про конкурс World’s Best School Prize в Україні мало хто знає, але українці уже знайомі з його аналогом для педагогів — Best Teacher's Prize. Український вчитель Артур Пройдаков з Києва торік  потрапив до топ 10 найкращих вчителів світу. Обидві премії — це найвищий рівень визнання.

Також у фінал конкурсу World’s Best School Prize увійшла Новопечерська школа із Києва. Відзнаку школа отримала за досвід налагодження освітнього процесу під час пандемії, а також – під час повномасштабного вторгнення. Засновницею школи є громадська спілка «Освіторія».

У своїй заявці та інтерв’ю представники Новопечерської школи поділилися з організаторами премії World's Best School Prizes деталями відновлення навчання вже через два тижні після початку повномасштабного вторгнення. Розповіли про організацію навчання онлайн для дітей з окупованих територій, запуск дистанційної школи, завдяки якій діти, що виїхали, отримали доступ до якісної української освіти онлайн, соціальну стипендіальну програму для допомоги родинам, що постраждали через військову агресію.

Як і багато інших шкіл на території України, Новопечерська продовжила розвиватися та робити все можливе, щоб діти отримували якісну українську освіту.

Наразі організатори премії визначили 10 найкращих шкіл в кожній категорії, а наступним етапом буде визначено п’ять фіналістів, по одному в кожній категорії. 

Також розпочато голосування за звання «улюбленця публіки» – Community Choice Award. Залишити свій голос можна на сайті премії. 

Продовжити Читати