Статті
Батькам
26 Грудня 2023

Доба викликів: яку психологічну підтримку школа надає учням та вчителям

Розповідаємо, як освітній заклад підготувався до викликів війни: генератори, укриття, емоційний стан дітей

Попередній перегляд автора Тетяна Борщ
Тетяна Борщ
Попередній перегляд статті Доба викликів: яку психологічну підтримку школа надає учням та вчителям

Україна переживає тяжкі часи своєї історії, покликані випробувати міць і силу духу кожного громадянина. Повномасштабна війна, яка триває майже два роки, нещадно торкається кожної сфери життя, зокрема й освіту. У зв’язку з російськими обстрілами критичної інфраструктури, українці стикнулися зі значними проблемами з електроенергією та водопостачанням.

У таких умовах, українські освітні заклади виконують надзвичайно важливу місію: не лише забезпечувати якісну освіту, а й максимально гарантувати безпеку та комфорт для своїх учнів. Готуючись до непередбачуваного цьогорічного зимового сезону, навчальні заклади враховують минулорічний досвід і вживають усіх можливих заходів задля забезпечення безперебійного навчання.

Одним із ключових аспектів підготовки є забезпечення незалежності від електропостачання. З урахуванням регулярних відключень світла, освітні заклади інвестують у генератори, які стають надійним джерелом електроенергії за умов відсутності світла. 

На прикладі «Kid’s Life School» розповідаємо, як онлайн-школа адаптується до викликів сьогодення. Окрім гарантування стійкого технічного забезпечення навіть попри блекаути, важливо пам'ятати й про психологічну підтримку дітей. Освітні заклади повинні активно працювати над створенням емоційно безпечного та підтримуючого середовища для кожного учня. Ще одним питанням є надолуження освітніх втрат, спричинених війною. Адже учні пропускають значну частину занять у зв'язку з повітряними тривогами, відсутністю елекропостачання або ж інших безпекових умов.

Враховуючи торішній досвід, ми вже маємо розуміння того, як треба налагодити навчальний процес, щоб мінімізувати втрату уроків та знань. Так як ми навчаємо онлайн-нашою головною метою є безперебійне проведення уроків навіть в блекаути, без світла та інтернету. Як же ми готуємося? По-перше, кожен вчитель забезпечив себе резервним живленням: закупили павербанки/зарядні станції тощо. Також попіклувалися про безперебійний інтернет: хтось перейшов на оптоволокно, хтось закупив батареї для підживлення мережі. І також використовують павербанки для живлення роутерів. Звичайно, допомагаємо батькам в цьому питанні. Як та що зробити, щоб дитина могла підключитися до уроків навіть якщо немає світла. Надаємо варіанти, які можливі. Якщо ж відсутня будь-яка можливість з перерахованих — також дбаємо про знання учнів: висилаємо короткі огляди на уроки або ж повноцінний запис уроків, на яких були відсутні. Для того, щоб, коли зʼявиться можливість, переглянути та вивчити необхідний матеріал.
Крім цього, звісно ж, ми турбуємося про емоційний стан наших учнів. Щодня вислуховуємо, підтримуємо, підбадьорюємо дітей. Комусь було страшно під час чергових обстрілів, хтось злякався темряви, к бо світла не було. Ми завжди готові до нових викликів, щоб наші учні отримували якісні знання в такий непростий час! Kid’s Life School завжди поряд.

У цей важкий період, освітні заклади стають не тільки центрами знань, але й символами стійкості, незламності й надії. Готуючись до зимового сезону в умовах війни, чимало закладів демонструють високий рівень відповідальності та готовність подолати будь-які труднощі для забезпечення якісної освіти для наших дітей.

Доєднуйтеся до наших сторінок у ФейсбуціІнстаґрамі та телеґрам-каналу, щоб бути в курсі освітніх тенденцій

Продовжити Читати