Статті
Батькам
25 Січня 2023

Де навчатись робототехніки: добірка закладів України

Представляємо вам добірку з інформацією про освітні заклади України, що навчають дітей робототехніки

Попередній перегляд автора Ірина Єцкало
Ірина Єцкало
Попередній перегляд статті Де навчатись робототехніки: добірка закладів України

Освітня платформа School Navigator зібрала для вас інформацію про навчальні заклади, де викладають робототехніку для дітей. Сьогодні вивчати робототехніку можна як у загальноосвітніх школах, так і на спеціалізованих курсах. Тож пропонуємо вам ознайомитися з добіркою навчальних закладів, де ваша дитина отримає справді якісні знання й порине у світ інноваційних технологій.

Матеріал не є рейтингом та створений на комерційній основі з метою ознайомлення батьків про особливості навчальних закладів.

Приватна школа Inventor School

Робототехніка в Inventor School – обов’язковий STEM-предмет для всіх учнів та учениць. Ми вводимо її послідовно та комплексно: з 4 років, у садочку Inventor School, ми готуємо наших дошкільнят до вивчення робототехніки – вчимо їх програмувати у візуальному середовищі Scratch Junior. А в 1 класі в дітей уже з’являється урок робототехніки. І далі щороку програма вивчення робототехніки ускладнюється та актуалізується. 

Спеціалізація нашої школи – це STEM (S – Science, T – Technology, Е – Engineering, М – Mathematics). Ми за практичне навчання і не віримо в зубріння та знання, відірвані від життя. Натомість ми віримо в навчання через практику, комунікацію, експерименти, дискусії та власні проєкти. І за цим принципом ми навчаємо дітей зокрема і робототехніці. 

Усе вивчене діти застосовують на практиці: закони, формули, програми. Самі придумують, вибирають і створюють свої проєкти. Так знання стають прикладними, запам’ятовуються надовго й упорядковано.

Ми розробляємо навчальні програми з робототехніки для всієї України, а наші методисти є міжнародними суддями на всесвітніх олімпіадах. Цей досвід допомагає нам сучасно навчати дітей робототехніки та готувати їх до міжнародних змагань.

Наразі для українців робототехніка – це те, що зберігає життя нашим захисникам та захисницям та допомагає виборювати свободу. У медицині роботи асистують лікарям, допомагають оперувати людей та доставляють медикаменти. У науці – пришвидшують відкриття. Роботи – головний помічник людей у дослідженні Землі, космосу та нашого організму. Побутове життя також тісно пов’язане із робототехнікою. Побутові прилади, які щодня спрощують нам життя та економлять час – це все робототехніка.

Вивчення роботехніки критично важливе для готовності до викликів 21 століття. це не просто технічні знання, це навички, які допоможуть дитині створювати своє успішне майбутнє

У Inventor School ми не просто розповідаємо дітям про можливості, які відкривають навички робототехніки, ми ставимо перед дітьми задачу, яку вони вирішують за допомогою робототехніки. Таким чином діти розуміють, як будь-який пристрій працює, як він влаштований, його основні принципи роботи і як результат – вони можуть самостійно сконструювати та запрограмувати його. Наприклад, у нас  у школі кожна дитина може створити свій власний ліхтарик. Запрограмувати його так, щоб він дистанційно вмикався і вимикався тоді, коли необхідно.

Розташування: 10 шкіл по всьому Києву (Печерськ, Позняки, Осокорки, Оболонь, Лівобережна, Солом’янка, Лук’янівка, Нивки, Троєщина).
Номер телефону: (044) 490 9080.
Детальніше тут

 

Школа робототехніки Robocode

Наші викладачі регулярно підвищують кваліфікацію, бо ж немає межі досконалості. На кожному занятті присутні два вчителі. Таким чином, жоден учень не залишається без уваги, а батьки дітей можуть завжди розраховувати на змістовний зворотний зв'язок.

Усі програми поглиблені та гнучкі, вони постійно оновлюються, адже прогрес не стоїть на місці. На початкових етапах вивчення програмування відбувається через робототехніку. Це найдоступніший для дитини спосіб розуміти складні теми.

Чому для дітей цікаві наші заняття? Бо дитина відразу бачить результати своєї роботи. Наприклад, є завдання зробити так, щоб через 5 хв загорілася червона лампа, дитина починає кодити і, якщо вона все правильно робить, лампа загорається. Якщо в дитини щось не виходить, вчитель, звісно ж, допомагає. Дітям дуже подобається робити щось власними руками й коли в них це виходить, створюється вау-ефект. Переглянути відео одного з проєктів наших учнів можна тут

Ми єдина школа в Україні, яка має власний відділ розробок. Ми створили власних роботів, на яких діти навчаються. По завершенню програми наш учень – готовий до роботи фахівець

Раніше робототехніка вважалась чимось футуристичним і незрозумілим для людини. Зараз ситуація стрімко змінюється й усе більше людей цікавляться цією сферою, що спонукає вищий попит на роботів та розвиток цієї галузі. Уже існує дуже багато можливостей і технологій, які розроблялися під різні завдання, усе це можна застосовувати для створення власного робота, що полегшує завдання розробникам програмованих систем. Варто розуміти, що робототехніка – це не лише про роботів; це всі ті ґаджети й інформаційні технології, які нас оточують. Ми щоденно з цим стикаємося, але можемо навіть не усвідомлювати, що це і є робототехнікою. Наприклад, банкомат, мобільний телефон, турнікет у метро – це все є прикладами робототехніки, які кожен із нас використовує щоденно, навіть не замислюючись про це.

Тренд на робототехніку тільки зароджується й стає більш зрозумілим і доступним для людей. Час, за який людство впускає інноваційні технології до свого життя почав скорочуватися, тому на прийняття роботів знадобиться менш як 20 років, щоб людина могла дійсно не боятися купити собі робот-пилосос, або ж довірити завдання підігріву води в чайнику роботу. Ми зараз стоїмо на порозі цього прийняття людством, тому робототехніка зараз стала як ніколи актуальною та популярною.

Розташування: по всій Україні (Київ і Київська область, Житомирська, Вінницька Закарпатська, Рівненська, Волинська, Черкаська, Дніпропетровська, Кіровоградська, Одеська, Чернігівська, Чернівецька, Полтавська Хмельницька та Сумська області). В інших областях школи працюють в онлайн-форматі. Більш детально дивіться на сайті.
Номер телефону: (073) 451 47 93
Детальніше тут

 

Приватна школа Європейський колегіум

Робототехніка в нашій школі – це студія для дітей за бажанням, яку можна відвідувати з 1 класу.

Особливість у тому, що заняття робототехнікою – це не просто ігри з роботами. Це освоєння коду, вміння його писати, це поєднання основ математики, фізики та інформатики. Це практичне засвоєння матеріалу. Це розвиток логіки й фантазії, розкриття творчого потенціалу, вміння планувати, злагоджена робота у колективі.

Майбутнє в робототехніки звичайно є. Навіть якщо у майбутньому дитина вирішить піти в гуманітарний ВНЗ, навички робототехніки їй стануть у пригоді. Процес програмування стимулює до концентрації та вирішення нестандартних завдань, орієнтування  у кодах та командах. Багато вчених та дослідників впевнені, що робототехніка та штучний інтелект є найперспективнішими напрямками діяльності на сьогодні.

Розташування: м. Київ, вул. Михайла Максимовича 28,в.
Номер телефону: (044) 229-97-20 
Детальніше тут

 

Приватна школа #brobots

Інжинірингова школа #brobots спеціалізується на вивченні низки технічних дисциплін, зокрема: робототехніці, 2D та 3D моделюванні, програмуванні, практичного застосування вивченого на сучасному та цікавому обладнанні в майстерні, як 3D принтер, паяльна станція чи CNC лазерний верстак. Такі уроки є обов’язковими для відвідування, вони інтегровані в навчальний план та розклад кожного класу.

Школа проводить набір у 4-11 класи та починає впроваджувати технічні уроки вже з 4 класу. Навчання досить різноманітне та інтенсивне, адже ми виділяємо від 4 (у молодших класах) і до 8 (у старших класах) годин на тиждень саме технічних уроків та роботі в майстерні. До речі, наші заняття з робототехніки можуть відвідувати не лише учні нашої школи, а й діти з інших шкіл.

Для занять робототехніки в нас є облаштована всім необхідним майстерня із великою кількістю датчиків, транзисторів, плат розробки, та інших електронних компонентів для роботи як в рамках уроків, так і для індивідуальної роботи учнів над своїми проєктами.

Для навчання ми принципово використовуємо відкриті платформи на базі arduino, raspberry, та esp8266 та безліч компонентів до цих плат. Ми не використовуємо готові набори та рішення (наприклад, Lego), адже ми вчимо саме розробки, схемотехніки, паяння та програмування мікроконтролерів, а не розважаємо учнів складанням готових конструкторів.

У нашій навчальній практиці робототехніка є основою, що підтягує інші суміжні дисципліни та спонукає учня розбиратись із великою кількістю додаткових програм та технологій. Наприклад, для створення дистанційно керованого робота для участі у змаганнях, команди додатково вивчають:

– 2D та 3D моделювання та відповідні програми для створення корпусів та шасі, 
– схемотехніку та пайку для фізичного з’єднання електронних компонентів;
– електроніку та фізику для живлення робота та безвідмовну його роботу; 
– програмування мовою С та Python для того, щоб робот «ожив» та виконував свої функції.

Учні нашої школи на практиці стикаються із розробкою мікроконтролерів, дізнаються, які програми та навички потрібні для створення власного пристрою. А те, що це можна створити своїми руками й показати свій виріб друзям та батькам, мотивує цим займатись

Розташування: м. Київ, Кловський узвіз, 8.
Номер телефону: (044) 300 2735.
Детальніше тут

 

Дитяча школа робототехніки Robot School

Школи мережі ROBOT SCHOOL працюють за власноруч розробленою унікальною програмою, яка допомагає дітям пізнавати й вивчати сучасні технології із задоволенням! Ми навчаємо за системою STEM дітей від 4 до 16 років теоретичним та практичним навичкам з програмування і робототехніки, на базі конструкторів Lego, Arduino, Makeblock, Fischertechnik.

Ми постійно оновлюємо і створюємо нові курси, адже технологічний світ дуже швидко розвивається! А Robot School дає можливість дітям, вже з 4 років зануритись у світ нових технологій, різноманітних роботів і програмування та впевнено крокувати в майбутнє! 

Курси в наших школах підібрані з урахуванням фізіологічного та психологічного розвитку дитини, що дає можливість учням закінчивши один курс продовжити навчання на складніших курсах у наступному році! Через робототехніку ми вчимо математики, фізики, хімії, історії та біології й заохочуємо у такий спосіб до знайомства з IT-професіями.

Ми також розробили курси для онлайн-навчання. Тепер наші учні можуть вивчати сучасні технології не виходячи з дому, перебуваючи в будь-якій точці світу. Наші курси враховують отриманий під час онлайн-викладання досвід та мають структуру, яка дозволяє учням легко засвоювати інформацію.

Уже сьогодні світ охоплений стрімким розвитком ультрасучасних технологій і процесів, у якому лідирує робототехніка. Роботизація у всіх сферах діяльності, розумні будинки та світ інтернет-речей – уже не фантастика, а сучасна реальність!

Розташування: Київ (Оболонь), Біла Церква, Полтава, Кременчук, Суми.
Номер телефону: (068) 463-66-67.
Детальніше тут

 

Міжнародна лабораторія робототехніки, електроніки та програмування Robo.House

Ми навчаємо дітей роботехніки з 5 років. У нас часто запитують, чи це не зарано. У цьому віці діти максимально швидко засвоюють інформацію. Заняття робототехнікою дозволить дитині відповісти на величезну кількість цікавих для неї питань. 

У дошкільнят 5-6 років можна виявити схильність до технічної професії і допомогти дитині реалізувати себе в шкільні роки. Для цього рекомендуються курси нейронної робототехніки, яка дозволить розкрити таланти й потенціал дитини. Розпочати можна з 5-6 років. Після цього курсу можна перейти до робоінжинірінгу для 7-14-річних. Вони навчатимуться збирати безпілотні апарати, дрони й розумні девайси. Також існують курси для дорослих від 14 років, на яких вивчаються основи створення штучного інтелекту й систем розумного будинку.

Робототехніка – один з найбільш перспективних напрямків для отримання професії в майбутньому. Наука розвиває у дітей багато інженерних навичок і дає масу знань:

  1. пізнання навколишнього світу через роботів;
  2. вивчення основ потокового програмування та знайомство з комп'ютерами;
  3. розвиває міждисциплінарне розуміння основ предметів: інформаційні технології, математика, фізика та інші.

Заняття з робототехніки розвивають і демонструють прикладний характер предметів шкільної програми. Курси дають можливість дітям отримати навички командної роботи, основи прогресивного напрямку в науці й впливають на підвищення загального розвитку.
Уроки робототехніки для початківців мають свою структуру:

  1. Починаються заняття з вітання.
  2. Разом з викладачем діти повторюють матеріал попереднього уроку.
  3. Освоєння нової теми – проведення короткої презентації, перегляд 1-2 відео на тему заняття.
  4. Вчитель роздає практичне завдання на тему уроку – роздача комплектуючих для складання пристроїв, збірка, тестування. 
  5. Після основної частини діти можуть самостійно доопрацювати пристрої, що розвиває творчу діяльність.
  6. Висновки та підсумки заняття.
  7. Демонстрація зібраного приладу батькам.
  8. Перерахунок та збір комплектуючих, а також прибирання робочого місця.

Спільно з Makeblock та Arduino ми запустили унікальний проєкт з онлайн-навчання. Суть полягає в створенні онлайн-екосистеми розвитку робототехніки, програмування та штучного інтелекту. Навчання за допомогою Voip технологій дистанційного навчання, де заняття проходить у форматі відеочату з групою студентів (до 10 учасників) одночасно, або індивідуально. Цю платформу використовують в університетах Вашингтону та Сан-Франциско.

Розташування: понад 20 локацій по всій Україні (Київ, Боярка, Дніпро, Одеса, Вінниця, Запоріжжя, Харків, Львів, Кривий Ріг).
Номер телефону: (097) 434 03 09; (063) 596 03 09.
Детальніше тут

Доєднуйтеся до нашої  cторінкки у ФейсбуціІнстаґрамі та телеґрам-каналу, щоб нічого не проґавити

Продовжити Читати