Статті
Батькам
17 Липня 2023

Як підібрати школу, у якій дитині буде комфортно

Чекліст для батьків, щоб переконатися, що дитина справді почувається комфортно в школі

Попередній перегляд автора Ірина Єцкало
Ірина Єцкало
Попередній перегляд статті Як підібрати школу, у якій дитині буде комфортно

Одне з найбільших хвилювань батьків дітей, які вже на порозі закінчення садка, пов’язане з підбором школи. Це великий крок, і важливо, щоб цей перехід був максимально комфортним. Однак, як переконатися, що ваша дитина дійсно почувається комфортно в школі? Ця стаття допоможе вам зрозуміти, на що варто звернути увагу, адже буває так, що  державна чи приватна школа виглядала ідеальною для батьків, але для дитини не є вдалим варіантом.

Фото: Pexels

Підбір шкіл

Перш ніж зупинитися на одному варіанті для вашої дитини, вам потрібно провести ретельний підбір шкіл. Використовуйте каталог шкіл, щоб дізнатися про різні державні навчальні заклади та приватні школи на зручних для вас локаціях. Розташування школи та час, який ви з дитиною витрачаєте на дорогу туди й назад має велике значення для комфортного перебування дитини у школі. Довга дорога, ранні вставання та пізні повернення втомлюють і до того перенавантажену новими знаннями та подіями дитину. Найкраще, якщо школа буде в пішій доступності чи до 15-20 хв автомобілем.

Далі при підборі школи рекомендуємо звернути увагу на освітню програму та методики навчання, ця інформація також є в каталозі шкіл,  а вже потім на умови навчання та, звісно, відгуки інших батьків. В Україні школи працюють  за такими програми як НУШ (Нова українська школа), Інтелект України та Росток. Кожна з програм має свої навчальні особливості. Найбільш поширеною наразі є НУШ. Знайомство з програмами допоможе батькам зробити обґрунтований вибір школи. 

Роль батьків

Ви, як батьки, граєте ключову роль у тому, щоб ваша дитина почувалася комфортно в школі. Спілкування, питання про день, друзів, вчителів та увага на її емоції - це допоможе вам вчасно виявити будь-які проблеми та допомогти їх подолати.

Ми пропонуємо для вас чекліст питань, які мають бути для вас лакмусовим папірцем, який допоможе виявити, чи справді ця школа є комфортним середовищем для розвитку. Він підійде як для державної, так і для перевірки приватної школи.

Отже, якщо на всі чи більшість питань, ви відповіли ствердно, то школа, що ви обрали, є комфортною зоною, якщо більш ніж половина відповідей негативні, то варто задуматися, що можна змінити у ситуації, що склалася:

  1. Ваша дитина з задоволенням йде до школи та з радістю перебуває там?
  2. Чи активно вона бере участь в уроках?
  3. У  сина чи доньки з’явилися нові приятелі чи друзі за час відвідування школи?
  4. Як і що саме дитина говорить про вчителів? В позитивному чи негативному ключі? Чи лякає її щось під час перебування у школи, якщо так, то що саме?
  5. Якщо є позашкільні заняття, то чи хоче дитина брати в них участь з радістю ? Якщо ні, то з якої причини?

Середовище для навчання  

Ще один важливий пункт при підборі, який варто перевірити батькам учнів, це комфортність середовища, де проходить навчання. Обов’язково завітайте на екскурсію до школи та класу, де буде навчатися ваш син чи донька. Переконайтеся, що температура повітря, освітлення класної кімнати знаходиться на комфортному рівні, що меблі та простір для навчання є зручними. Кімната не повинна бути занадто яскравою чи тісною. Добре, якщо у класі чи на поверсі є «куточок тиші», де діти можуть відпочити від галасу та метушні.

Графік навчання 

Завжди слід продивлятися графік уроків та кількість перерв, чи має вона достатньо часу на перекус та відпочинок.

Підбір школи, в якій  буде по-справжньому комфортно - це кропіткий процес, який вимагає уваги й терпіння. Використовуйте ці поради, щоб допомогти своїм дітям зробити перехід до державної чи приватної школи якомога більш приємним. А наш  каталог шкіл допоможе зробити крок у вірному напрямку.

Доєднуйтеся до наших сторінок у Фейсбуці, Інстаґрамі та телеґрам-каналу, щоб нічого не проґавити

Продовжити Читати