Статті
Батькам
16 Грудня 2022

Незламні: як українські школи справляються з блекаутами

Розповідаємо, чи готові українські приватні школи до відключень електроенергії і як це вплине на якість навчання

Попередній перегляд автора Ірина Єцкало
Ірина Єцкало
Попередній перегляд статті Незламні: як українські школи справляються з блекаутами

Сьогодення ставить перед нами чимало нових випробувань. За цей рік нас перевіряє на міцність повномасштабна війна, загроза використання ядерної зброї, постійний інформаційно-психологічний тиск, а тепер ще й відключення електроенергії, води та відсутність зв'язку.

Однак українців нічим не зламати. Ми вже пройшли так багато різних випробовувань, тож пройдемо й це.

У цій статті ми розповімо, як українські школи підготувалися до блекаутів і чи завадять відключення світла якісному шкільному навчанню.

Фото: Unsplash/iStock

Зараз у нас є 3 акумуляторних станції та безперебійники, які дозволяють нам працювати при відключеннях (до 8 годин). Два тижні тому ми відкрили збір на генератор та старлінк, уже зібрали  115 з 150 тис. грн та замовили все з-за кордону. Дуже вдячні всім небайдужим людям!)
За будь-яких обставин з електрикою ми продовжимо працювати офлайн та онлайн для наших дітей за кордоном – завдяки генератору та старлінку. Хочемо залишатися для всіх навколо острівцем стабільності в ці часи

– Валерій Хмельницький, комунікаційник школи «Майбутні»

У нас є інтернет, ми під'єднали генератори резервного живлення.

При блекауті ми підключаємо генератори, сумарна потужність яких 14 кіловатів, також у школі заведений оптиковолоконнний інтернет, тому інтернет у школі є.Обладнали їдальню резервними засобами для приготування їжі.

Було прийняте рішення обладнати пункт незламності для батьків та для вчителів, щоб під час блекауту люди могли в школі зарядити мобільні пристрої, зв'язатися з близькими, отримати гарячу їжу та напої.
Також облаштували coworking для батьків, тепер вони приходять до нас працювати щодня, адже в багатьох вимикають світло як в офісі, так і вдома, у нас же постійно є електрика, інтернет, гаряча їжа та напої

– Палій Ярослав, співвласник школи Ліцей Ольгинський

У Спільношколі ми функціонуємо за принципами Agile, маючи високу гнучкість до швидкозмінних умов. Наразі продовжуємо роботу в змішаному форматі офлайн та онлайн.

Для нас важливими є питання безпеки. Восени ми працювали над забезпеченням нашого простору необхідним приладдям для різних непередбачуваних ситуацій, включно із запасом води, їжі та аптечок. 

Школа побудувала «найпростіше укриття» – це стіни з мішком та піском – за методикою запропонованою для шкіл ДСНС. Укриття облаштовано для учнів на 120-150 місць, відпрацьовані з командою всі можливі сценарії евакуації з будівель, а також команда посилила свої навички тактичної медицини. 

На випадок відключень електроенергії в школі  встановлена система альтернативного живлення критичних зон. На додаток замовили й чекаємо на Starlink. Завжди маємо інтернет, покриття wi-fi, чергове освітлення, водопостачання та підзарядку необхідних девайсів. Система накопичує електроенергію з сонячних батарей та від мережі, коли вона доступна.

Для опалення приміщень передбачено два незалежні альтернативні джерела енергоносіїв: електрика та газ.

Нетипові ситуації в школі почастішали. Наприклад, іноді виникає необхідність пробути в одному приміщенні тривалий час (під час повітряної тривоги). У цей період може виникати відчуття втоми. Разом з учнями прийняли рішення про зонування сховища. Є місця, де діти можуть побути в тиші, почитати книжку, зробити завдання для індивідуальної роботи. Є місця для вільних та рухливих ігор. Це допомогло знизити напругу та створити відчуття комфорту в таких нетипових умовах

– Анастасія Киреєва-Кислинська, фундаторка неприбуткової незалежної «Київської гімназії «Спільношкола»

У нас приватна територія. Тому до блекаутів нам підготуватись простіше. Придбали два потужних генератори, які чергуємо в роботі (бо якщо один працює понад 10 годин поспіль, то виходить з ладу). 
Укриття в нас велике, діти називають його «школа під школою», тому є можливість не зупиняти навчальний процес під час тривог. Діти розходяться по класах в укриттях і продовжують уроки. 

Нестандартні ситуації: це коли один генератор не витримав постійної роботи. Рішення – спільно з батьками купили ще один, тепер чергуємо. До всього іншого пристосувались. Команда школи – супергерої:)

– Ірина Стефанська, Unique School

Ми підготувалися до блекаутів. У школі працює потужний генератор на випадок відключення світла. Також працює безперебійно інтернет та вайфай. У нас власна котельня на дровах, тому у школі завжди тепло. Їдальня працює кожного дня, ми годуємо не лише наших діток, але й батьків. Можна привести дитину до школи випити гарячої смачної кави та поснідати, якщо зранку у вас не було світла.

Онлайн школа Main School також працює безперебійно, адже ми обладнали робочі місця, тому вчителі можуть приїжджати до нас і проводити уроки зі школи. Для дітей ми також зробили навчальний коворкінг і всі хто можуть приїжджають для підключення на уроки до нас в нову комфортабельну, обладнану всім необхідним, школу.

На випадок повітряних тривог у нас є укриття, яке відповідає всім технічним вимогам, обладнані класи, де можна продовжити навчальний процес. Також в укритті є все необхідне, а саме: вода, їжа, засоби гігієни й Wi-Fi. Для того, щоб за потреби прожити там декілька днів.
Для дітей, у яких закриті садочки, ми відкрили класи підготовки до школи. Діти ходять до нас для того, щоб навчатися і корисно та весело провести час, а головне – у теплі, зі світлом та з надійним доглядом

– Лілія Рвач, директорка Main School

У сучасних реаліях безпека та комфорт учнів та учениць – це один із наших найважливіших пріоритетів. У Inventor School є власне безпечне та надійне укриття на випадок тривоги. Воно розташоване на -1 поверсі школи і повністю обладнане для продовження навчального процесу (є мобільні класи, зручні зони для відпочинку, перекусів). Ми підлаштовуємося під сучасність, якою б вона не була, і завжди – із креативом. Тому наше укриття – це окрема планета. Під час повітряної тривоги учні разом із командою школи вирушають на наш шкільний Марс і саме там, у безпечному місці, продовжують навчатися. 

Ми подбали про комфорт та безпеку дітей і під час вимкнення світла. Разом із нашими сусідами придбали потужний генератор, який забезпечує безперебійне освітлення школи, інтернет, тепло і гарячу воду. Окрім генератора, у нас власна потужна вентиляційна система, яка додатково прогріває школу до комфортної температури. І ми радіємо, що Inventor School стала для дітей і батьків острівцем безпеки, стабільності та комфорту.

За ці місяці було досить багато нестандартних ситуацій, але і наша команда, і діти сприймають це як можливість проявити свою винахідливість. От наприклад, тривога й відсутність світла не зупинили наших учнів і вони продовжували досліджувати світ у Minecraft:ЕЕ – тільки в укритті. А скільки олімпіад та конкурсів там було виконано! Ми надихаємося нашими учнями та ученицями! 
До слова, одного разу День відкритих дверей для батьків ми також проводили в укритті. Тривога внесла свої корективи і все пішло трішки не по плану, але ми завжди маємо план B. І про всяк випадок план С

– Оксана Стоєцька, засновниця школи Inventor School

Ліцей Греміум підготувався до можливих відключень. Працюємо з генератором, маємо власне опалення. У нас є світло, тепло, вода, затишно та дружньо! Освітній процес проходить за графіком в усіх форматах

– Оксана Буковська, співзасновниця, академічна директорка ліцею «Греміум»

У нас в школі діє тимчасове укриття, що знаходиться на -1 поверсі, є висновок ДСНС щодо придатності цього приміщення як тимчасового укриття.
Це приміщення використовується і як укриття під час тривог і як столова-кафе для обідів та перекусів у нашій школі як учнів, так і вчителів. Тому там є необхідні запаси їжі та води для перебування. Укриття обладнано інтернетом та освітленням, як від міської електромережі, так і від резервної батареї та шкільного генератора, тому світло та інтернет там не пропадають навіть при блекауті.

У нас встановлений генератор на 8,5 кВт у віддаленому підсобному приміщенні біля школи, тому він не заважає шумом та безпечний до використання.
Додатково у нас у всі класи та у кафе-укриття протягнута дублююча лінія електрики, що використовується для резервного освітлення та безперебійного живлення серверу, відеоспостереження та живлення систем, що записують уроки для онлайн-учнів у кожному класі. Ця дублююча лінія живиться від акумуляторів через інвертор і заряджається, як від міської мережі, так і від генератора, та забезпечує стабільне та безперебійне освітлення в укритті, інтернет та трансляцію онлайн-уроків, коли пропала електроенергія, а генератор ще не запустився.

У наше приміщення заведено 2 різних провайдери з різними технологіями: по вітій парі від оптики та по коаксиальному кабелю. Обидва провайдери резервують живлення свого обладнання акумуляторами, але ми додатково провели до їх обладнання свою резервну лінію від генератора, таким чином, обидва провайдери працюють навіть при відсутності електромережі. 
Звичайно під час останнього блекауту 10 числа провайдери не працювали декілька днів, адже було знеживлено магістральні лінії, тому ми додатково встановили Starlink.
Таким чином, інтернет та електрика у нас будуть поки буде можливість забезпечувати генератор паливом, але таких проблем поки що не було.

Зараз, під час війни, досить важко втримувати всі процеси у 100% робочому стані і робота адміністрації школи та викладачів схожа на постійну боротьбу із труднощами, що виникають, та ми не здаємось, віримо та підтримуємо ЗСУ та забезпечуємо надійний тил як для нашої армії, так і наших учнів та їх батьків, для яких ми часто стаємо пунктом незламності. У нас можна підзарядитись та попрацювати з інтернетом, для чого ми організували додаткові робочі місця у коридорі школи, де постійно є електрика та інтернет

– Дмитро Корнієнко, співзасновник інжинірингової школи #brobots.

Отож, можна зайвий раз переконатися, що українців не зламати відключеннями електроенергії. Бачимо, що приватні школи докладають усіх зусиль, щоб забезпечити стабільне, безперебійне навчання для дітей. У ці часи життєво важливо для нас усіх бути максимально адаптивними, винахідливими й підготовленими. І, звісно, зберігати оптимістичний настрій і вірити в ЗСУ!

Продовжити Читати