Статті
For teachers
26 May 2023

Нетворкінг для освітян: побудова професійних зв'язків

Надаємо практичні рекомендації задля ефективної побудови професійних зв'язків

Попередній перегляд автора Ірина Єцкало
Ірина Єцкало
Попередній перегляд статті Нетворкінг для освітян: побудова професійних зв'язків

Кожен з нас щодня встановлює соціальні зв'язки: ми перемовляємося із сусідами, комунікуємо з колегами на роботі, ходимо на концерти чи відвідуємо освітні заходи. Ми знайомимося з десятками людей, проте не завжди закріплюємо наші нові контакти та підтримуємо їх у майбутньому.

Це тому, що нетворкінг – це навичка, що вимагає практики, сміливості, ініціативи та щирого зацікавлення. Ніхто не народжується зі здібністю до налагодження тісних зв’язків з іншими, але кожен може цього навчитися.

Фото: Pexels

Нетворкінг – це процес встановлення як особистих, так і професійних контактів з іншими людьми, які можуть допомогти вам у вирішенні життєвих проблем. Існує думка, що це продовження теорії 6 рукостискань: кожен знає всіх інших через 5 знайомих. Так і працює ефективний нетворкінг, проте є відмінність. Нетворкінг – це про знайомства, взаємну зацікавленість, підтримувальне спілкування, відкриття нових можливостей завдяки одне одному.

Нетворкінг є невіддільною частиною професійного розвитку освітян. Побудова професійних зв'язків може не лише допомогти бути в курсі актуальних тенденцій у своїй галузі, а й надати цінні можливості для співпраці та спільного зростання. Незалежно від того, чи ви вчитель-початківець, чи досвідчений педагог, який прагне розширити свою професійну мережу, ми пропонуємо вам кілька дієвих порад щодо побудови корисних професійних зв'язків.

Відвідуйте вебінари та конференції з професійного розвитку

Один з найкращих способів налагодити зв'язки з вашими колегами – відвідування тематичних подій для освітян. Ці заходи дають можливість зустрітися, познайомитися та налагодити зв'язки з професіоналами-однодумцями з усього світу. Відвідуйте події, що відповідають вашим інтересам, і сміливо ставте питання, спілкуйтеся, обмінюйтеся контактами з доповідачами та іншими учасниками.

Доєднуйтесь до професійних організацій

Приєднання до таких організацій – це ще один спосіб налагодити зв'язки з іншими освітянами. Ці організації надають доступ до ресурсів, вебінарів та інших можливостей для налагодження контактів та вашого розвитку. Подумайте про приєднання до асоціації, що відповідає вашим інтересам або сфері професійної діяльності.

Ведіть соціальні мережі

Соціальні медіаплатформи, такі як Instagram, Facebook та LinkedIn, надають прекрасну можливість обмінюватися ідеями та досвідом з іншими освітянами з усього світу. 

Важливо приділити увагу оформленню профілю: відповідне фото, наповнення вашої сторінки, інтереси та підписки, зробіть свою самопрезентацію доречною та цікавою для вас та вашої аудиторії.

Приєднуйтесь до онлайн-спільнот чи груп, що зосереджені на вашій предметній галузі, беріть участь у дискусіях, обмінюйтеся ресурсами, розповідайте про себе, свій досвід, просіть поради та будьте вдячними тим організаціям чи експертам, які вам професійно допомогли. 

Фото: Pexels

Співпрацюйте з колегами

Співпраця допоможе налагодити професійні зв'язки та сприяти формуванню почуття єдності на робочому місці. Працюйте з іншими вчителями над розробкою уроків, ініціюйте власні проєкти – станьте опорою одне для одного! Якщо ви вже досвідчений фахівець, спробуйте стати ментором для свого молодого колеги та діліться спільними успіхами. Також завдяки широкому колу знайомств в освітній сфері, ви зможете легше знайти роботу, адже чимало колег знатимуть вас як професіонала своєї справи.

Будьте активними

Нетворкінг вимагає зусиль та ініціативи, тому не бійтеся встановлювати контакти з іншими освітянами. Зробіть перший крок – представтеся, поставте запитання, поділіться своїми ідеями та досвідом.

Слухайте та вчіться

Ефективний нетворкінг вимагає активного слухання та готовності вчитися в інших. Знайдіть час, щоб вислухати погляди та досвід інших освітян, ставте вдумливі запитання, щоб поглибити своє розуміння.

Доводьте справу до кінця

Одного лише знайомства з новими людьми недостатньо. Ви обов'язково маєте підтримувати з ними зв'язок і надалі. Обміняйтеся номерами телефонів, сторінками в соцмережах задля подальшої комунікації. Дотримуйтесь усіх зобов'язань та обіцянок, які ви дали під час вашої розмови.

Використовуйте технології

Завдяки технологіям зв'язок з іншими освітянами по всьому світу став простішим, ніж будь-коли. Використовуйте соціальні мережі, онлайн-форуми та інші цифрові інструменти, щоб розширювати свою мережу та залишатися на зв'язку з колегами. Тільки не забувайте користуватися цими інструментами професійно та з повагою до особистого простору.

Розбудова професійних зв'язків має важливе значення для освітян, які прагнуть залишатися в курсі тенденцій у своїй галузі, а також надавати можливості для співпраці й зростання. Відвідування конференцій, вступ до професійних організацій, участь у соціальних мережах, співпраця з колегами чи активне ведення соцмереж – існує безліч методів для налагодження контактів з іншими освітянами. Інвестуючи час і зусилля в розбудову цих зв'язків, ви можете продовжувати рости й розвиватися як професіонали.

Якщо для вас актуальний пошук роботи, переходьте за посиланням, заповнюйте анкету та отримуйте пропозиції по роботі від освітніх проєктів!

Продовжити читати