Статті
Батькам
31 Серпня 2023

Інклюзивне навчання: як записати дитину до освітнього закладу ?

Усе, що потрібно вам знати, щоб оформити дитину з особливими освітніми потребами до навчального закладу з інклюзією.

Попередній перегляд автора Ірина Єцкало
Ірина Єцкало
Попередній перегляд статті Інклюзивне навчання: як записати дитину до освітнього закладу ?

Батьки  чи опікуни дітей з особливими освітніми потребами мають можливість звернутися до будь-якого навчального закладу з заявою щодо інклюзивного навчання для своєї дитини, навіть якщо в цьому закладі наразі не існують спеціально облаштованих інклюзивних класів. Таке положення викладено у статті № 55 Закону України "Про освіту". Організацією навчання займається підрозділ з питань освіти органу місцевого самоврядування.

Якщо ви зараз стоїте перед вибором і не знаєте, де шукати приватні школи України, які  вже мали справу з інклюзивним навчанням, загляніть до каталогу School Navigator , де можна за допомогою фільтра відсортувати заклади з інклюзією в школі. На платформі  можна робити  порівняння шкіл та записатися одразу на співбесіду до обраної школи за допомогою всього однієї кнопки.  

Фото: Freepik

Інклюзія в школі: з чого почати?

Перше, що вам треба зробити після того, як підберете навчальній заклад, звернутися до Інклюзивно-Ресурсного Центру (ІРЦ), що знаходиться найближче до вас.  Ці центри надають оцінки розвитку вашої дитини та визначать необхідний рівень підтримки у школі.  Розраховані ці центри на дітей до 18 років Слід підкреслити, що фахівці ІРЦ не мають повноважень приймати за вас рішення щодо місця навчання дитини, навіть у формі рекомендацій. Вони надають поради лише щодо рівня підтримки та технічних засобів реабілітації, які можуть знадобитися.

Якщо ви звертаєтеся до навчального закладу за місцем проживання, дитину зобов'язані зарахувати позачергово. Якщо не за пропискою, то варто відвідати навчальний заклад, поспілкуватися з дирекцією та дізнатися про усі процедури пов’язані з зарахуванням. 

У разі, якщо ваша дитина має інвалідність і потребує інклюзивного навчання, вам слід подати спеціальний набір документів.

Документи для інклюзивного навчання:

    • Заява на прийом.
    • Свідоцтво про народження дитини.
    • Медична довідка про стан здоров'я дитини з висновком лікаря щодо можливості відвідування навчального закладу.
    • Висновок Інклюзивно-Ресурсного Центру.

Якщо дитина буде навчатися у спеціалізованому навчальному закладі, також необхідно надати:

  • Направлення від місцевого органу управління освітою.
  • Індивідуальну програму реабілітації для дітей з ООП, якщо вона є необхідною. Цю програму розробляють фахівці Інклюзивно-Ресурсного Центру.

Після подання заяви одним із батьків (або і опікунів) учня та висновку Інклюзивно-Ресурсного Центру, керівник навчального закладу має створити інклюзивний клас та організувати навчання з урахуванням рекомендованого рівня підтримки.

В державні школи важливо надавати документи заздалегідь, найкраще за 6-9 місяців до початку навчання, оскільки ваша заява може бути підставою для додаткового фінансування навчального закладу. Наприклад,  для інклюзії в школі заклад може виділити додаткову ставку для асистента вчителя або асистента вихователя, який потребує додаткового часу. Також можливе забезпечення асистента дитини, що допомагатиме їй у побутових потребах.

Скільки дітей з ООП може вчитися в одному класі?

  • 1 дитини, яка потребує четвертого чи п’ятого рівня підтримки;
  • 2 дітей, які потребують третього рівня підтримки;
  • 3 дітей, які потребують другого рівня підтримки.

Інклюзія в школі: що має бути?

  • Зручний доступ до будівель та кабінетів школи для осіб із порушеннями опорно-рухового апарату.
  • Наповнення матеріально-технічної та навчально-методичної бази. Якщо у висновку ІРЦ написано, що дитині необхідні технічні засоби, то школа має їх придбати.
  • Має бути залучено спеціалізований штат працівників, наприклад,  асистент вихователя.
  • Наявність ресурсної кімнати для психолого-педагогічних та корекційно-розвиваючих занять.
  • Психолого-педагогічний супровод, що  буде слідкувати, щоб навчальний процес відповідав  потреб дитини з ООП.

Матеріал підготувала Карина Філоненко.

Доєднуйтеся до наших сторінок у ФейсбуціІнстаґрамі та телеґрам-каналу, щоб нічого не проґавити.

Продовжити Читати