Статті
Батькам
19 Березня 2023

8 Березня: чи відзначали цей день у приватних школах України

Дізнаємося, як цьогоріч приватні школи відзначали 8 Березня

Попередній перегляд автора Ірина Єцкало
Ірина Єцкало
Попередній перегляд статті 8 Березня: чи відзначали цей день у приватних школах України

Цьогоріч точилося чимало палких дискусій навколо 8 березня: чи зробити цей день робочим, чи залишити вихідним, чи святкувати його, чи ні, якщо відзначати, то як саме. Словом, наше суспільство активно трансформується – і це прекрасно! 8 березня в Україні – це більше не про весну, красу й жіночність; тепер це про досягнення, розум, силу й боротьбу жінок за свої права. 

School Navigator дізнався, як приватні школи відзначали 8 березня. 

Не про квіти, а про права.

Традиція 8 березня дійсно давня, їй понад сотню років. Однак у радянські часи її перетлумачили на свій лад на догоду тодішній владі. З цими звичками ми живемо й досі. Тож у Family&Friends цей день ми завжди присвячуємо просвітництву щодо прав та боротьби жінок у суспільстві. 

Правда в тому, що ми недостатньо знаємо про здобутки жінок як в Україні, так і в усьому світі. Отже, ми пропонуємо дітям стати справжніми детективами та дослідити історії видатних жінок, які змінили історію України. Організовуємо дослідницькі групи по 3-4 особи, кожна з яких працює над біографією конкретної жінки. Таким чином учні розуміють, що не існує гендерних кордонів та можливості людини не залежать від її статі та віку. Тому кожен з них може стати успішним та корисним суспільству та своїй державі діячем

– Тетяна Стахова, засновниця Family&Friends School

У нашій школі цей день уже декілька років присвячений розмовам та дискусіям про права жінок та їх шлях до рівнозначних можливостей із чоловіками. 

Колектив школи повністю солідарний з цією концепцією. Вчителі з радістю інтегрують цю тему на своїх уроках, діти активно беруть участь в диспутах та обговореннях. 

Цьогоріч ми влаштовували перегляд тематичного фільму про Права жінок та говорили про відомих українок!

– Тарас Лисюк, керівник навчального процесу школи Generation22

Для нас це день, коли жінки святкують свої виборені права: мати можливість голосувати, право вибору, навчатись. Ми обговорювали з дітьми, які права отримали жінки та чому це так важливо.

Окремо святкування як такого не було. Але, за традицією, хлопці принесли дівчатам квіти та цукерки. І трохи діти не розуміють, чому квіти, і де ці самі права відчути. Але яскравий момент, що дівчата можуть навчатись, то вже є перемога

– Ірина Бурякова, директорка школи Orange Kids.

Доєднуйтеся до нашої  cторінкки у ФейсбуціІнстаґрамі та телеґрам-каналу, щоб нічого не проґавити

Продовжити Читати